Ο νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για την ανθρωποκτονία –Περισσότερο χρόνο στις φυλακές για δράστες ειδεχθών εγκλημάτων...


Το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις οι οποίες θεσμοθετήθηκαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2019, ένα  διετές έργο της επιτροπής παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα  υπό τον διαπρεπή καθηγητή Λάμπρο Μαργαρίτη, παρουσιάζουν σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας και ο Υφυπουργός  Γιώργος Κώτσηρας.

Ο Γ. Κώτσηρας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Όπως έχει αποκαλύψει το dikastiko.gr οι τροποποιήσεις αφορούν δύο μεγάλες κατηγορίες εγκλημάτων, απο τη βαριά εγκληματικότητα (ναρκωτικά, οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία κ.ά) και από την άλλη εγκλήματα κατά ανηλίκων ή περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Βασικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι πως η βαριά εγκληματικότητα επιλέγεται να χτυπηθεί με περισσότερη φυλάκιση για τους δράστες, και πως τα ισόβια πλέον θα «σημαίνουν» τουλάχιστον 18 χρόνια στις φυλακές, για να δομηθεί δηλαδή δικαίωμα να υποβληθεί η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης. Νέος ΠΚ: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τις νέες διατάξεις

Το σχέδιο που αναμένεται να καταλήξει στην ψήφισή του έως τέλη Οκτωβρίου.

Οι αλλαγές

Μια βασική διαφοροποίηση αφορά την αύξηση του χρόνου έκτισης της ποινής για τα βαριά εγκλήματα:

Οι καταδικασμένοι σε βαριά εγκλήματα (ναρκωτικά, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμοί, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων) δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή αν δεν εκτίσουν τα 4/5 της ποινής που τους έχει επιβληθεί (από 3/5 που ισχύει σήμερα).

Επίσης :

-Όσοι είναι καταδικασμένοι σε ισόβια θα εκτίουν τουλάχιστον 18 από 16 χρόνια σήμερα

-Θα απαγορεύεται η έκτιση της ποινής με βραχιολάκι για τους δράστες ειδεχθών εγκλημάτων.

-Επίσης προβλέπονται μόνο ισόβια για εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, χωρίς δηλαδή διαζευκτική δυνατότητα επιβολής τουλάχιστον 10 ετών κάθειρξης. Τα αδικήματα αυτά είναι : της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, της θανατηφόρας ληστείας.

Οι ανήλικοι

Με τις αλλαγές επιχειρείται να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο για την προστασία των ανηλίκων:

-Πρώτον επιμηκύνεται η παραγραφή για σεξουαλικά πλημμελήματα σε βάρος ανηλίκων. Θα τρέχει από τη συμπλήρωση των 19 ετών για τα πλημμελήματα και 21 για τα κακουργήματα.

-Τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανήλικων θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως.

– Η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρο εργασίας θα διώκεται πλεον αυτεπάγγελτα (πριν με έγκληση) και θα τιμωρείται μόνο με φυλάκιση έως 5 χρόνια (πριν διαζευκτικά με χρηματική ποινή).

-Επανέρχεται σε κακούργημα το αδίκημα της αιμομειξίας, που είχε γίνει πλημμέλημα το 2019, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινές για σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις μεταξύ συγγενών.

dikastiko.gr