Αφγανιστάν, το νεκροταφείο των αυτοκρατοριών (και των υπερδυνάμεων)...

Ένοπλοί, μέλη του Καθώς τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ αποχωρούν ταχύτατα από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν επελαύνουν σπέρνοντας χάος, βία και ξεριζωμό. Μέσα σε λίγες εβδομάδες έχουν καταλάβει το 50% των περιφερειών, σύμφωνα με την ίδια την κυβέρνηση, και ελέγχουν το 90% του μήκους των συνόρων όπως ισχυρίζεται η ηγεσία τους. Ο δε φόβος πως η αφγανική κυβέρνηση θα καταρρεύσει είναι πλέον βάσιμος και ίσως εν μέρει η εξέλιξη αυτή να ήταν και αναμενόμενη. 

Οι ΗΠΑ όμως δεν άντεχαν να μείνουν άλλο στο Αφγανιστάν που η ιστορία του έχει αποδείξει πως είναι ένα ”νεκροταφείο αυτοκρατοριών” (και υπερδυνάμεων), όπως πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει, και οι αμερικανικές δυνάμεις δεν ήταν η εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα.  

Η Βρετανική Αυτοκρατορία διεξήγαγε τρεις πολέμους στο Αφγανιστάν μεταξύ του 1839 και του 1919. Ο πρώτος αγγλο-αφγανικός πόλεμος έληξε με τον αποσυρόμενο βρετανικό στρατό να σφαγιάζεται από Αφγανούς στα χιονισμένα βουνά του Χίντου Κους τον χειμώνα του 1842. 4.500 στρατιώτες σκοτώθηκαν και μαζί τους 12.000 άμαχοι. 

Ο δεύτερος αγγλο-αφγανικός πόλεμος πήγε καλύτερα για τους Βρετανούς σε ό,τι αφορά την έκβαση αν και στοίχισε διπλάσιο αριθμό στρατιωτών την περίοδο 1878 -1880 και ο τρίτος αγγλο-αφγανικός πόλεμος έληξε το 1919 με το αφγανικό έθνος να κερδίζει την ανεξαρτησία του.

Όταν η υπερδύναμη του Ψυχρού Πολέμου, Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν βρέθηκε απέναντι στην σφοδρή αντίσταση ομάδων ανταρτών, γνωστών πλέον ως Μουτζαχεντίν, που είχαν εκπαιδευτεί από τις ΗΠΑ και είχαν την στήριξή τους. Μετά από 14.453 νεκρούς στρατιώτες  53.753 τραυματίες, η ΕΣΣΔ αποσύρθηκε από το Αφγανιστάν, ηττημένη, το 1989.

Infographic: Afghanistan: The Graveyard Of Empires | StatistaΜέχρι στιγμής, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista, 2.348 αμερικανικοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Επιχείρηση Διαρκής Ειρήνη (Enduring Freedom) -πολλοί από τους απογόνους των Μουτζαχεντίν που οι ίδιοι οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν- ενώ άλλοι 20.000 έχουν τραυματιστεί. Επίσης 1.147 ένστολοι των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ έχασαν επίσης τη ζωή τους στο Αφγανιστάν. Όλοι κατά τη διάρκεια της 20ετούς παραμονής τους στη χώρα, 2001-2021 κατά την οποία ο αριθμός των νεκρών αμερικανών στρατιωτών τους θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερος εάν δεν είχαν το συντριπτικό πλεονέκτημα της πολεμικής τεχνολογίας. 

Κατερίνα Πρίφτη

huffingtonpost.gr