Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) μετέδωσε ζωντανά σε όλο τον κόσμο ένα διαδικτυακό σεμινάριο του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού (Moon Village Association, MVA), στο οποίο οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν όλες χώρες, οι οποίες εμπλέκονται σε θέματα που αφορούν τη
Σελήνη.Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Κίνα έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους να επιστρέψουν με επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη στο εγγύς μέλλον. Πολλές άλλες χώρες, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες, θα συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και την Κίνα σε αυτές τις προσπάθειες.
“Καθώς αυτές οι αποστολές προχωρούν, ο κίνδυνος παρέμβασης ή σύγκρουσης που προκύπτει από τον ανταγωνισμό για το ηλιακό φως, τον πάγο και το έδαφος θα αυξηθεί. Προκειμένου να μειωθεί αυτός ο κίνδυνος, πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύνολο βασικών κανόνων. Η NASA έχει ξεκινήσει τη διαδικασία καθιέρωσης αυτών των κανόνων μεταξύ των εταίρων της στην αποστολή Αρτεμις (που είναι η αποστολή επιστροφής στη Σελήνη), μέσω μιας σειράς διμερών συμφωνιών. Αλλά οι συμφωνίες Artemis απευθύνονται μόνο στους εταίρους του προγράμματος Αρτεμις”, ανέφεραν οι διοργανωτές του διαδικτυακού σεμιναρίου.
Σημείωσαν ότι οι βέλτιστες πρακτικές του Moon Village Association για βιώσιμες σεληνιακές δραστηριότητες καλύπτουν αυτό το κενό παρέχοντας μια διαδικασία για την ανάπτυξη πολυμερών βασικών κανόνων για όλες τις χώρες που κατευθύνονται προς τη Σελήνη.
Οι αρχές εκδόθηκαν τον περασμένο Μάρτιο από τον MVA και ακολούθησαν έξι μήνες δημόσιας διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένων αρκετών διαδικτυακών σεμιναρίων.
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός, ο Πρόεδρος του MVA Τζιουσέπε Ρειμπάλντι, ο Νίκλας Χεντμαν από το Γραφείο του ΟΗΕ για θέματα Διαστήματος, ο Στίβεν Φρίλαντ Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, ο Μαρκ Σανταλ Διευθυντής Κέντρου Διαστημικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κλίβλαντ.
Σημειώνεται ότι στις 9 και 10 Νοεμβρίου ο CSEO θα διοργανώσει το πρώτο παγκόσμιο διαδικτυακό σεμινάριο του MVA όπου αναμένεται να υπάρξουν πολλές και σημαντικές ανακοινώσεις.
Ο Σύνδεσμος Moon Village Association ιδρύθηκε το 2017. Είναι ένας διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό. Ο MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή μελλοντικά διεθνή προγράμματα και αποστολές εξερεύνησης του φεγγαριού, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Ετσι, συγκεντρώνει όλες τις προσπάθειες από ιδιώτες και κυβερνήσεις που έχουν ως στόχο την εξερεύνηση και χρησιμοποίηση της Σελήνης κατά τρόπο βιώσιμο.
Τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς. Τα νεότερα στοιχεία αναφέρουν ότι αποτελείται από 220 μέλη και 26 θεσμικές οντότητες από περισσότερες από 40 χώρες.
Η αποστολή του είναι μοναδική καθώς φέρνει μαζί τόσο τα διαστημικά κράτη όσο και εκείνα που δεν έχουν ακόμη εισέλθει σε αυτή την βιομηχανία. Δεν υπάρχει άλλη οργάνωση στη διεθνή σκηνή που να έχει μια τέτοια αποστολή, όπως αναφέρει ο ίδιος ο MVA.
Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού.
hellasjournal.com Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ / Αθηνά Αρσαλίδου