Bloomberg: Η Τουρκία πλησίασε τη Γαλλία για την προμήθεια ευρωπαϊκών συστημάτων αεροπορικής άμυνας...


Bloomberg: Η Τουρκία πλησίασε τη Γαλλία για την προμήθεια ευρωπαϊκών συστημάτων αεροπορικής άμυνας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται σύμφωνα με το  πρακτορείο Bloomberg, να ζήτησε την άρση των εμποδίων που βαζει το Παρίσι για την πώληση του γαλλο-ιταλικού Α/Α συστήματος SAMP-T κατά την τηλεφωνική του

επικοινωνία με τον Ε. Μακρόν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ο Μακρόν απάντησε λέγοντας στον Ερντογάν, πως πρέπει να αποσαφηνίσει τους στόχους της στη Συρία προτού εξεταστεί η ανάπτυξη ευρωπαϊκών συστημάτων, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Elysee, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Η Τουρκία προειδοποιεί τη Δύση ότι θα συνεχίσει να ψάχνει στην αγορά για πυραύλους

Η προσέγγιση για το ευρωπαϊκό πυραυλικό σύστημα, έρχεται την στιγμή που η αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Γαλλία για την Αν. Μεσόγειο την Λιβύη αλλά και την στήριξη του Μακρόν στην Ελλάδα και την Κύπρο. Μαζί με τα επανειλημμένα αιτήματα της Άγκυρας προς τις ΗΠΑ για συστήματα Patriot, δείχνει ότι η Άγκυρα δίνει στους Δυτικούς συμμάχους μια άλλη ευκαιρία να παράσχουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της.

Η Τουρκία δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη ρωσική πυραυλική μπαταρία, η οποία παραδόθηκε πέρυσι. Ωστόσο, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ερντογάν αρνήθηκε να τις εγκαταλείψει ή να τις ανταλλάξει για ένα αμερικανικό σύστημα. Η Μόσχα πρότεινε κοινή παραγωγή ως μέρος μιας πιθανής δεύτερης σύμβασης, την οποία η Τουρκία έχει συζητήσει για σχεδόν ένα χρόνο.

paron.gr Με πληροφορίες από το Bloomberg