ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΣΔΙΤ)...


Ούτε ένα κρεβάτι μονάδας εντατικής θεραπείας δεν έχει το ..διαμάντι της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.. Και που; Σ' ένα νησί που βουλιάζει κάθε χρόνο από τουρίστες κι εργαζόμενους.. Αν προκύψει ναυάγιο και δεν είναι το πολιτικό που όλοι εύχονται για να σωθεί ο τόπος, τότε πριν πάτε εκπληρώστε όλες τις υποχρεώσεις σας.

Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν διαθέτει το «καμάρι» της Σύμπραξης του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), για να το διαχειρίζεται ως μία αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα Υγείας, πλήρως εναρμονισμένη με τους κανόνες της «αγοράς» και, όπως ισχυριζόταν μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, «θα ενισχύονταν η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών του».

Σε ένα νησί που βουλιάζει από τουρίστες και εργαζόμενους στον κλάδο. Αντί για ΜΕΘ, η κυβέρνηση υπολογίζει τα πέντε κρεβάτια στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ενώ ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει 7 κρεβάτια για κρούσματα κορονοϊού.

Και σ' αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται για καινούρια κρεβάτια, αλλά αφορά τα μισά κρεβάτια που διατίθενται για όλες τις υπόλοιπες ασθένειες.

Πάρθηκαν από την κλινική 14 κρεβάτια που νοσηλεύονται όλα τα περιστατικά του νοσοκομείου (παθολογικά, χειρουργικά κ.τ.λ. πλην του γυναικολογικού - μαιευτικού). Σε αυτή την κλινική των 14 κρεβατιών, απομονώθηκαν με πόρτες τα 7 και βαπτίστηκαν «κλινική Covid».

Αρα σ' ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κλείσουν αυτόματα πολλά κρεβάτια, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά εντός νοσοκομείου, μειώνοντας έτσι κατά 50% τη δυναμική της κλινικής, δηλαδή των υπόλοιπων νοσηλευόμενων, που έτσι κι αλλιώς το σύνολο των κρεβατιών δεν αρκούσε για τις τρέχουσες ανάγκες.

Στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης δεν υπάρχει ούτε ένας πνευμονολόγος, ο εντατικολόγος - καρδιολόγος είναι μόνο ένας. Οι ελλείψεις εντοπίζονται σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες: Καρδιολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί, γυναικολόγοι (το κενό καλύπτεται κατά διαστήματα με γυναικολόγους από το Τζάνειο), παιδίατροι, αναισθησιολόγοι.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό λείπουν σχεδόν οι μισοί, με αποτέλεσμα το χειρουργείο και η ΜΑΦ να επανδρώνονται από νοσηλευτές του ΤΕΠ. Στη βάρδια των τραυματιοφορέων - μετά και το εργατικό «ατύχημα» που είχε ένας εξ αυτών - αντιστοιχεί ένας στη βάρδια για να εξυπηρετεί περιστατικά στο ΤΕΠ, στο χειρουργείο, στην κλινική, στον αξονικό και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Οσο για τις ανάγκες των 25.000 μόνιμων κατοίκων για ΠΦΥ, ακολουθούν την πεπατημένη, καθώς το Κέντρο Υγείας του νησιού συγχωνεύτηκε επί ΣΥΡΙΖΑ με το νοσοκομείο, 7 αγροτικοί και δυο γενικοί ιατροί καλύπτουν τη συνταγογράφηση στα περιφερειακά ιατρεία τεσσάρων κεντρικών χωριών (Εμπόρειο, Καμάρι, Οία, Πύργος) και στη Θηρασιά, όπως και τις εφημερίες του νοσοκομείου!


klydonas.blogspot.com