Θόδωρος Κατσανέβας: Μια τρύπα στο νερό οι Νότιοι – Ακόμα πιο γερμανική η ΕΕ...


Για άλλη μια φορά η EE ανέδειξε τον χειρότερο εαυτό της και μάλιστα σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης που περίπου ισοδυναμεί με πόλεμο. Η απόφαση του  Eurogroup σε σχέση με την πανδημία, παραπέμπει στη γνωστή ρήση "ώδινεν όρος και έτεκε μυν", ή επί το λαϊκότερο "μια τρύπα στο νερό". Η "κουτσή" λύση των ευρωομόλογων, δηλ. η δυνατότητα των κρατών–μελών να δανειστούν από ένα κεντρικό ταμείο με επιμερισμό των βαρών σε όλη την ΕΕ, απορρίφτηκε μετά πολλών επαίνων.

Οι Γερμανοί έβαλαν τους Ολλανδούς μπροστά για να μη φαίνονται ότι αυτοί επιβάλουν την άτεγκτη έως απάνθρωπη αυτή γραμμή, αν και είναι ηλίου φαεινότερο ότι το Βερολίνο αποφασίζει και επιβάλλει τις βουλήσεις του. Πέτυχαν να καθυποτάξουν την αναιμική αντίσταση των Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων, οι οποίοι «είναι στα λόγια λιοντάρια και στην πράξη κότες».
Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιτυλιγμένο με σκόπιμη ασάφεια, κάνει λόγο για την άμεση χορήγηση 500 δισ. ευρώ για τις υγειονομικές υπηρεσίες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει μέχρι και 3,2 τρισ., κάτι που επαφίεται στο αόριστο μέλλον. Με άλλα λόγια, αν καταλάβαμε καλά μέσα από το νεφελώδες ανακοινωθέν, το Βερολίνο επιτρέπει στα κράτη-μέλη να πάρουν έκτακτα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις κολοσσιαίες οικονομικές τους ανάγκες τους λόγω της πανδημίας. Να αδειάσουν δηλ. τη θάλασσα της καταστροφής με κουταλάκια του γλυκού!

Σύγκριση με ΗΠΑ
Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ, με πληθυσμό 340 εκ. ατόμων και συνολικό ΑΕΠ 18,5 τρισ. δολαρίων, ρίχνουν άμεσα στην αγορά πάνω από 2 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 10,8% του συνολικού τους ΑΕΠ και προέρχεται κυρίως από έκδοση χρήματος και όχι ομολογιακών δανείων. Η ΕΕ με πληθυσμό 450 εκ. και συνολικό ΑΕΠ 22 τρισ. δολαρίων, θα ρίξει στην αγορά προφανώς με ομολογιακά δάνεια, λίγο περισσότερο από 550 δισ. δολάρια που υπολογίζεται ότι αφορά περίπου το 3,5 % του συνολικού της ΑΕΠ.
Η ασαφής απόφαση του Eurogroup, το τονίζουμε και πάλι, αναφέρει ότι τα κράτη–μέλη μπορούν, εφ όσον το επιθυμούν, να πάρουν δάνεια σε επίπεδα της τάξης του 2% του ΑΕΠ τους. Και αυτό μόνο για δαπάνες υγείας και πρόληψης και μέχρι να τελειώσει η κρίση. Με άλλα λόγια, θα μπορούν να δανειστούν από τον ESM ποσά μέχρι του 2% του δικού τους ΑΕΠ αλλά με τους προβλεπόμενους όρους, κοινώς με μνημόνιο.
Μαζεύουν αντί να εκδίδουν χρήμα
Σε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, η ΕΕ και η Ευρωζώνη αντί να εκδώσουν ζεστό χρήμα με στόχο την απόψυξη της από καιρό χειμαζόμενης και τώρα κατεστραμμένης από την πανδημία οικονομία –ιδιαίτερα των χωρών του νότου– ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ζήτηση, καταφεύγουν στη λύση του μαζέματος χρήματος από την αγορά. Αντί για θέρμανση της οικονομίας σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινοί και όπως υποστηρίζουν όλες οι σχολές οικονομικής σκέψης αλλά και η κοινή λογική, καταφεύγουν σε μέτρα περαιτέρω κατάψυξης.
Πρόκειται για μια παγκοσμίως πρωτότυπη και εξωφρενικά παράλογα οικονομική πρακτική, που εφ’ όσον δεν ανατραπεί ολικά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω τσουνάμι ύφεσης και σώρευσης νέων δανείων. Και τελικά τίθεται το ερώτημα "οι Γερμανοί είναι ανόητοι ή εξοργιστικά άτεγκτοι και πονηροί;". Απαντήστε το μόνοι σας.

Πηγή: