Καμία ελπίδα για την Αθήνα...


Αποτέλεσμα εικόνας για μπακογιαννης κωσταςΗ ελπίδα για οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο είναι φρούδα.



Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι όσο οι ψηφοφόροι μένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι, οι επιλογές τους δεν πρόκειται να φέρουν μεγάλες αλλαγές. Κατά συνέπεια, δεν είχα καμία ψευδαίσθηση ότι η (μάλλον βέβαιη) εκλογή Μπακογιάννη στη θέση του Δημάρχου της Αθήνας θα έφερνε καμία μεγάλη αλλαγή στην πιο ταλαιπωρημένη και εγκαταλειμμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. 


Ήλπιζα, όμως, ότι θα μπορούσε να γίνει η αρχή μικρών αλλαγών που, κάποια στιγμή, θα φέρουν και τις μεγάλες. Και φυσικά έκανα λάθος.
Η πρώτη απόδειξη του λάθους μου ήταν το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του που έχει τον ευφάνταστο τίτλο «Αθήνα Ψηλά». Το ψηφοδέλτιο που κοσμείται από την παρουσία του  Γιούρκα του Σεϊταρίδη, της Κατερίνας Γκαγκάκη και του Πουρουπουπού (όπως είναι γνωστός στους φιλάθλους ο αθλητικός συντάκτης, σπορτκάστερ και για ένα διάστημα υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΠΟ, Παύλος Παπαδημητρίου). Το ψηφοδέλτιο που δείχνει ότι ο, δήθεν διαφορετικός, Μπακογιάννης ακολουθεί το χειρότερο κομμάτι της πεπατημένης και επιλέγει έναν ποδοσφαιριστή και δυο τηλεπερσόνες προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους. Έναν ποδοσφαιριστή και δυο τηλεπερσόνες των οποίων την έγνοια για τον δήμο της Αθήνας δεν τη συνάντησα ποτέ σ’ αυτό που ονομάζεται δημόσια σφαίρα, αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα να εξέθεταν τις αγωνίες για την πρωτεύουσα στον στενό τους κύκλο και από εκεί να τις έμαθε και ο διάδοχος του Καμίνη.
Ο διάδοχος ο οποίος φαίνεται να εκτιμά ιδιαιτέρως το έργο του προκατόχου του, να το θεωρεί ιδιαίτερα επιτυχημένο σε κομβικούς τομείς και γι αυτό να φροντίζει να συμπεριλάβει στον συνδυασμό του τρεις (!) νυν αντιδημάρχους. Τον κύριο Βαρελά, αντιδήμαρχο Κέντρου Πόλης και Δημοτικής Αστυνομίας, τον κύριο Αποστολόπουλο, αντιδήμαρχο Αστικής Υποδομής, Κατασκευών και Κτηριακών Έργων και την κυρία Μυριβήλη, αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας (μη ρωτάτε, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό) και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (όχι δεν είναι κείμενο από σκετς των Μόντι των Πάιθον)  
Ομολογώ πως δεν γνωρίζω κάτι για τις αρμοδιότητες κάποιου που είναι αντιδήμαρχος «Αστικής Υποδομής» αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το έργο της Δημοτικής Αστυνομίας όσο και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι  πρασίνου, τα πάρκα δηλαδή, στον Δήμο. Η πρώτη είναι ανύπαρκτη (μάρτυρας τα κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα πεζοδρόμια) και η δεύτερη είναι περίπου σαν εκπομπή του Νάσιοναλ του Τζεογκράφικ. Ζούγκλα και όταν ο ήλιος πέφτει, σκοτάδι.
Κι αν η υποψηφιότητα σελέμπριτιζ άσχετων με τα προβλήματα του Δήμου ή η ανακύκλωση αντιδημάρχων δεν αρκούν για να σας πείσουν ότι η ελπίδα για οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο είναι φρούδα, θα σας περιγράψω τι έπαθε το Μετς όταν είχε την ατυχία να διασταυρωθεί με τον επόμενο δήμαρχό του.
Το κλειστό γήπεδο του Μετς δεν έχει καμία απολύτως υποδομή. Δεν έχει πάρκινγκ, δεν έχει χώρο συγκέντρωσης των θεατών όταν δεν είναι στην κερκίδα και βρίσκεται σε έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης  στον οποίο απαγορεύεται αυστηρά (κίτρινη διαγράμμιση) η στάθμευση καθώς αρκεί ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο για να τον κάνει μονόδρομο. Η παραμικρή εκδήλωση σημαίνει αφόρητη ταλαιπωρία για τους κατοίκους και μεγάλα προβλήματα στην συγκοινωνία, πράγμα που καθόλου δεν εμπόδισε τον Μπακογιάννη να το επιλέξει για την παρουσίαση του Σεϊταρίδη, της Γκαγκάκη, του Πουρουπουπού και των τριών αντιδημάρχων του Καμίνη.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα απόγευμα κόλασης με αυτοκίνητα και μηχανάκια στο πεζοδρόμιο, πεζούς και μαμάδες με καρότσια στο δρόμο (οι ανάπηροι έτσι κι αλλιώς δε μπορούν να κυκλοφορήσουν), με τη διπλή κατεύθυνση να έχει πάει περίπατο μαζί με τα πάρκινγκ των γύρω πολυκατοικιών που είχαν αποκλειστεί από τους χειροκροτητές του επόμενου δημάρχου. Με μια λέξη Χάος. Και μέσα σ΄αυτό το χάος, ο αδιάφορος αλλά πάντα χαμογελαστός και φωτογενής Κωστής, παρουσίαζε τους υποψηφίους του μιλώντας για το «καινούργιο», το «καινοτόμο», το «σύγχρονο» και άλλες ωραίες λέξεις που παραδοσιακά γοητεύουν την πελατεία.
Ο Κωστής που επέλεξε να βασανίσει τους κατοίκους τις περιοχής για ώρες, ο Κωστής που δεν απαίτησε αυξημένη παρουσία της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή των πεζοδρομίων σε πάρκινγκ γαϊδουριών (συγγνώμη καλά γαϊδουράκια), ο Κωστής που δεν έβαλε 10 εθελοντές του στο πεζοδρόμιο να αποτρέπουν τους υποστηρικτές του από το να το κάνουν πάρκινγκ. Ο Κωστής που το μόνο νέο πάνω του φαίνεται να είναι η ηλικία που γράφει η ταυτότητα του. Και μπράβο του.
Μάνος Βουλαρίνος



Πηγή: