Αλβανός πολιτικός αναλυτής: Οι Αλβανοί Σκοπίων δεν θα ανεχθούν να αποκαλούνται «Μακεδόνες»...

Ο αναλυτής για τις πολιτικές εξελίξεις στην πΓΔΜ, Αρσίμ Σινάνι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Diplomaticus» με τον δημοσιογράφο Έριον Κατσόρι στο τηλεοπτικό κανάλι ‘News24’ ανέφερε ότι οι Αλβανοί Σκοπίων,  δεν πρόκειται να δεχθούν στα έγγραφα και στα διαβατήρια  τους να αναγράφεται ότι έχουν εθνικότητα ‘Μακεδονική’.

 
Ο Σινάνι λέει ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στα διαβατήρια όλοι οι πολίτες της πΓΔΜ θα αποκαλούνται ‘Μακεδόνες’, αλλά οι Αλβανοί δεν θα το επιτρέψουν αυτό.
«Ο Αλί Αχμέτι, ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Αρτάν Γκρούμπι, η Τέουτα Αρίφι, όλοι αυτοί οι Αλβανοί πολιτικοί θα ονομάζονται ‘Μακεδόνες’. 

Διευκρινίσαμε στον Αμερικανό πρέσβη στα Σκόπια, Τζες Μπέιλι, ότι είμαστε Αλβανοί και δεν δεχόμαστε ότι στα δικά μας διαβατήρια ή την ταυτότητά μας να γράφει ότι είμαστε ‘Μακεδόνες’. 
Δεν είναι πολύ αργά να το αμφισβητήσουμε αυτό.
 Νομίζω ότι ο Ζάεφ το κατάλαβε και έκανε μια τακτική κίνηση. 
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αλβανική μας ταυτότητα. 
Οι Αλβανοί δεν θα δεχθούν αυτήν τη διάκριση», είπε ο Αρσίμ Σινάνι στο News24.
Με επίκεντρο το νόμο της αλβανικής γλώσσας που ο πρόεδρος Ιβάνοφ συνεχίζει να μην τον υπογράφει, ο Σινάνι, τόνισε ότι η σλαβική πλευρά παίζει ένα παιχνίδι σχετικά με την αλβανική γλώσσα στην πΓΔΜ.  Σε ότι  το VMRO είναι ‘υπέρ’ το SDSM είναι ‘κατά’.
«Είναι ένα συνεχές παιχνίδι του πολιτικού κατεστημένου και οι Αλβανοί γίνονται ένα στοιχείο αυτού του παιχνιδιού.
Όταν σπούδαζα στα Τίρανα τη δεκαετία του ’90 ταξίδευα με λεωφορείο και η μεγαλύτερη φοβία μου ήταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι στην πΓΔΜ ότι θα δουν ότι έχω αλβανικά βιβλία, γιατί προσπαθούσαν να τα κατασχέσουν. Αυτή η επιθετικότητα εκφράζεται και στην πολιτική. Νομίζω ότι είναι ένα κακό παιχνίδι της σλαβικής πολιτικής στη χώρα.
Εμπόδιο για τη γλώσσα των Αλβανών,  θεωρείται ο πρόεδρος Ιβάνοφ που είναι μια πολιτική μαριονέτα.
Μια χώρα όπως η πΓΔΜ που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ  κάνει διακρίσεις στην αλβανική γλώσσα», είπε προσθέτοντας:
«Η πΓΔΜ θα πρέπει να κάνει κάτι άλλο. Είναι μια μικρή χώρα, δεν έχει πολεμικό εξοπλισμό, έρχεται να αντιμετωπίσει τους Σέρβους, να αντιμετωπίσει τους Βουλγάρους και τους Έλληνες, δεν πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους Αλβανούς που υπερβαίνουν το 40% του πληθυσμού της και διατηρούν τη σταθερότητα στη χώρα», είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πρίστινα, Αρσίμ Σινάνι στην “ News24”.
 
balkanweb.com
Πηγή: