Το εκλογικό 2019...

Το 2019 θα είναι η «απόλυτη εκλογική χρονιά». Ευρωεκλογές και διπλές αυτοδιοικητικές τον Μάιο, βουλευτικές σε άδηλο χρόνο μεταξύ Μαρτίου και το αργότερο Οκτωβρίου, προεδρικές στα τέλη του χρόνου για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες δεν αποκλείεται με τη σειρά τους να οδηγήσουν σε νέες βουλευτικές εκλογές, όπως συνέβη το 2015, αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη κατά το Σύνταγμα συναίνεση.

Πέρα από τη συναστρία όλων των πιθανών εκλογικών αναμετρήσεων μέσα στον ερχόμενο χρόνο, εκκρεμεί επίσης μια σειρά μειζόνων ζητημάτων, με πρώτο το Μακεδονικό, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμα και την προκήρυξη δημοψηφίσματος – άλλη μια πρόσκληση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες. Παράλληλα, το 2019 είναι χρονιά συνταγματικής αναθεώρησης, αφού η παρούσα Βουλή φαίνεται ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση αναθεώρησης του ΣΥΡΙΖΑ και θα κληθεί η Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές είτε να ξεκινήσει άμεσα τη δεύτερη φάση του εγχειρήματος, είτε να προχωρήσει σε μια νέα αναθεωρητική πρωτοβουλία, που θα θεμελιώνεται στις αντιλήψεις της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Υπάρχουν δυο ακόμη σημαντικά νέα δεδομένα στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Κατ’ αρχάς, ότι για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι δεκαεξάρηδες, δηλαδή ψηφοφόροι που έχουν γεννηθεί το 2002. Άρα νέοι που όταν ξέσπασε η κρίση ήταν μόλις οκτώ χρονών και δεν έχουν παραστάσεις από εκείνο τον «Άλλο Κόσμο», τον προ κρίσης, στον οποίο ζήσαμε οι υπόλοιποι, αλλά μόνο από μια εποχή επισφάλειας, συρρίκνωσης εισοδημάτων, αντισυστημικών πρακτικών, διάψευσης προσδοκιών και απογοήτευσης. Πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά οι νέοι αυτοί ουδείς μπορεί να προδικάσει.

Το δεύτερο καινοφανές εκλογικό δεδομένο είναι ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μετά τις εκλογές ο σχηματισμός αυτοδύναμης Κυβέρνησης ή έστω Κυβέρνησης συνεργασίας, θα προκηρυχθούν αμέσως νέες εκλογές, όπως συνέβη το 2012, όμως αυτή τη φορά με σύστημα απλής αναλογικής, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει στην ανάγκη συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Αυτή η παράμετρος θεωρείται καθοριστική και για την προεδρική εκλογή, αφού είναι προφανές ότι η τότε αντιπολίτευση θα επιδιώξει να την μπλοκάρει, ώστε να προκαλέσει βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική – εκτός βέβαια αν έχει προλάβει προηγουμένως να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη δυσθεώρητη όμως ενισχυμένη πλειοψηφία των 200 ψήφων!

Όλα αυτά προμηνύουν ότι το 2019 θα αποτελέσει μια εκλογική χρονιά – θρίλερ, με διαρκείς ανατροπές, κομματικούς ελιγμούς και απρόβλεπτες κινήσεις των πολιτικών παικτών. Εξίσου κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την οικονομία, καθώς οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας είναι ασφυκτικές, η επιτήρηση από τους δανειστές μας εξαιρετικά αυστηρή και η ανάγκη εξόδου στις αγορές κάθε μέρα που περνάει επιτακτικότερη. Αυτή η σύμπτωση του εκλογικού μαραθωνίου με την κρίσιμη οικονομική συγκυρία συγκροτεί ένα εκρηκτικό δίπολο.

Όσοι ονειρεύονται μια γραμμική εξέλιξη των πραγμάτων, με ομαλή διαδοχή κυβερνήσεων, πολιτική σταθερότητα, αναπαραγωγή κομματικών στερεοτύπων και κοινοβουλευτικών εθίμων ή, εν τέλει, την επιστροφή σε μια θεσμική κανονικότητα, ας ετοιμάζονται για μια περίοδο σφοδρών πολιτικών αναταράξεων, που μπορεί να οδηγήσει σε έναν εκλογικό σεισμό ισχυρότερο και από αυτόν του 2012, ο οποίος σάρωσε συθέμελα το κομματικό σύστημα της Μεταπολίτευσης και ανέτρεψε τον παραδοσιακό δικομματισμό. Η πιο επίκαιρη ευχή είναι, λοιπόν, Καλή μας εκλογική χρονιά!

Πηγή: