Οι Πρέσπες, οι 180 και οι άλλοι...

Σχετική εικόνα Σχολιάζει ο Κλεισθένης.
Ακούμε διάφορες επιχειρηματολογίες για την ανάγκη υπερψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές.
Δεν ακούσαμε όμως το απλούστατο επιχείρημα. Για να θέλει ο συνταγματικός νομοθέτης ενισχυμένη πλειοψηφία σε ορισμένα θέματα, κάποιο λόγο θα έχει.

 
Εξηγούμαι:
Η υπερψήφιση ενός νομοσχεδίου με 151 ψήφους αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στην επόμενη βουλή να αλλάξει τον ήδη ψηφισθέντα νόμο.
Όταν δεν δίνεται αυτή η δυνατότητα στην επόμενη βουλή, πρέπει ο νόμος να υπερψηφίζεται με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Έτσι απλά.
Επιπλέον το σύνταγμα θέλει να μην υπάρχει δυσαρμονία λαού και κυβερνόντων. Επειδή ο πρόεδρος της δημοκρατίας και να διαπιστώσει τέτοια δυσαρμονία δεν έχει καμία εξουσία να παρέμβει, με την ανάγκη υπερψήφισης με 180 κάπως το θέμα λύνεται.
 Η συνθήκη των Πρεσπών αν κυρωθεί απ' την παρούσα βουλή δεν μπορεί να ακυρωθεί απ' την επόμενη. Και γιατί πρόκειται για διεθνή συμφωνία και γιατί η ίδια η συμφωνία το απαγορεύει.

Ακούμε ακόμη από διάφορους δημοσιολογούντες ότι ο Τσίπρας με την τακτική του στο θέμα των Πρεσπών θέλησε να διχοτομήσει την Ν.Δ.
Η γνώμη μου είναι αντίθετη με αυτό.
Αν ήθελε ο Τσίπρας να δημιουργήσει πρόβλημα ενότητας στη Ν.Δ θα ζητούσε να υπερψηφιστεί η συνθήκη με 180.
Έτσι θα "ξεβράκωνε" πολιτικά τον Κυριάκο. Πιστεύει κάποιος ότι η Ν.Δ δεν θα συναινούσε και δεν θα υπερψήφιζε την συνθήκη; Τώρα πουλάει τζάμπα "μαγκιές". Θα τολμούσε να πάει κόντρα στην θέληση των οικονομικά επικυρίαρχων Γερμανών και στην υπερδύναμη ΗΠΑ; Μην τρελαθούμε κιόλας.
Η τακτική του Τσίπρα επεδίωκε και τελικά κατάφερε να διαλύσει τα μικρά κόμματα.
Ο Τσίπρας αδιαφορεί αν με την τακτική του θα δώσει αυτοδυναμία στη Ν.Δ. Το ξέρει και αδιαφορεί ότι όσα περισσότερα μικρά κόμματα μείνουν εκτός βουλής, τόσο ευκολότερα θα πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος.
Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να παραμείνει όσο το δυνατόν ισχυρότερος στην επόμενη βουλή αποσκοπώντας σε ένα come back, που λέμε και στο χωριό μου.
Το κόμμα που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το ΚΙΝΑΛ δλδ το πρώην ΠΑΣΟΚ. Αυτόβαίνει προς διάλυση. Τον πολιτικό χώρο που κάποτε εκπροσωπούσε θα τον καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι ας ετοιμαστούμε για άλλη μία τεσσαρακονταετία νέου διπολισμού.
Ο Θεός της Ελλάδας ας μας λυπηθεί...