Δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, η οποία θα επωφεληθεί από τη χρέωση του 1 ευρώ
στους έντυπους λογαριασμούς του ρεύματος, η οποία λόγω των προβλημάτων
στη δωρεάν εναλλακτική του ηλεκτρονικού λογαριασμού, καθίσταται επί της
ουσίας υποχρεωτική.
Όπως διαπιστώνουν οι καταναλωτές που λαμβάνουν τους πρώτους λογαριασμούς με τη νέα χρέωση, το 1 ευρώ μετατρέπεται σε 1,24 ευρώ, αφού επιπλέον προστίθεται και ο ΦΠΑ. Επομένως η συνολική επιβάρυνση στους έξι λογαριασμούς που λαμβάνει ετησίως ένας πελάτης της ΔΕΗ, φτάνει τα 7,44 ευρώ και όχι τα 6 ευρώ όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Εάν υπολογιστεί ότι η ΔΕΗ εκδίδει περί τους 42 εκατομμύρια λογαριασμούς ετησίως για τις 7 εκατομμύρια παροχές που προμηθεύει, γίνεται αντιληπτό ότι για το δημόσιο ταμείο προκύπτει ένα διόλου ευκαταφρόνητο έσοδο της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που αφαιρείται βεβαίως από την τσέπη των ούτως ή άλλως υπερφορολογημένων καταναλωτών.
Και ενώ οι ενώσεις καταναλωτών έχουν ζητήσει την αλλαγή του μέτρου και την εφαρμογή κινήτρου μείωσης κατά 1 ευρώ, των λογαριασμών όσων επιλέξουν τη χρήση του ebill, την ίδια στιγμή ανακύπτουν όλο και περισσότερα προβλήματα και εμπόδια.
Εκτός από το θέμα που ανέδειξε το Capital.gr με τις παλιές παροχές που βρίσκονται σε διαφορετικό όνομα και για τις οποίες ο καταναλωτής χρειάζεται να δώσει περί τα 50 ευρώ για να προβεί σε αλλαγή ώστε να μπορεί να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, πρόβλημα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι οι καταναλωτές που ζουν σε πολυκατοικία. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν καταναλωτές δεν υπάρχει δυνατότητα να προστεθεί στο ebill κοινόχρηστη παροχή.
Το πρόβλημα παραδέχεται και η ίδια η ΔΕΗ, η οποία έχει απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα που δέχθηκε από πελάτες της, ότι στο μέλλον θα προστεθεί η σχετική επιλογή. Και πάλι όμως, με την ταυτοποίηση που ζητείται ως προϋπόθεση, απαιτείται να προσκομιστούν σε υποκατάστημα της ΔΕΗ μια σειρά από έγγραφα και αποφάσεις της συνέλευσης της πολυκατοικίας, που ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την έγγραφη στο ebill και άρα υποχρεωτική την πληρωμή της χρέωσης του 1,24 ευρώ/ λογαριασμό.
Πηγή: