Δικαστική «βόμβα» για το Airbnb: Μπαράζ αγωγών σε όλη την Ελλάδα...

Δικαστική «βόμβα» για το Airbnb: Μπαράζ αγωγών σε όλη την Ελλάδα!Βόμβα στα θεμέλια του airbnb βάζει η πρώτη δικαστική απόφαση η οποία απαγορεύει την ενοικίαση κατοικίας που ανήκει σε συγκρότημα κατοικιών διότι παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος.

 
Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί μια πρώτη καταγραφή για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τα δικαστήρια το φαινόμενο, δεδομένου ότι ανά την Ελλάδα εκκρεμούν τέτοιου αγωγές που φέρνουν στα όρια τους τις σχέσεις μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων. Ήδη στις 6 Δεκεμβρίου εκδικάζεται και στην Αθήνα από ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας κατά ιδιοκτήτριας που ενοικιάζει το δικό της διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία.
Στη Χαλκιδική
Η πρώτη απόφαση  εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με το «Έθνος», απαγορεύει τη  βραχυχρόνια μίσθωση παραθεριστικής βίλας, μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής. Το δικαστήριο υποχρεώνει μια ιδιοκτήτρια να σταματήσει την επαγγελματική χρήση της κατοικίας της επειδή παραβαίνει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκροτήματος όπου βρίσκεται το ακίνητο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης οι ενοικιαστές της ενοχλούν τους υπόλοιπους τρεις ιδιοκτήτες στο συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών. Παράλληλα, το δικαστήριο υποχρεώνει την ιδιοκτήτρια να καταβάλει χρηματικό ποσό 4.400 ευρώ, ως αποζημίωση στο κοινό ταμείο του συγκροτήματος κατοικιών. Οι συνιδιοκτήτες των τριών κατοικιών, στο συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών που ανεγέρθηκε στην περιοχή του αγροκτήματος Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας, κέρδισαν την αγωγή που υπέβαλαν σε βάρος της τέταρτης ιδιοκτήτριας η οποία, πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε να μισθώνει την κατοικία της σε τρίτους κατά μικρά χρονικά διαστήματα, την καλοκαιρινή περίοδο.
«Είναι η πρώτη απόφαση που αναγνωρίζει τον κανονισμό σε συγκρότημα κατοικιών και τον επιβάλλει, απαγορεύοντας τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που γίνονται επιχειρηματικά» ανέφερε στο «Έθνος» η δικηγόρος Βασιλεία Πομπιέρη η οποία χειρίστηκε την υπόθεση για λογαριασμό των τριών συνιδιοκτητών.
Από την πλευρά της και η ιδιοκτήτρια έχει στραφεί δικαστικά κατά των υπολοίπων ενοίκων.
Στις 6 Δεκεμβρίου κρίνεται η πρώτη αγωγή
Το θέμα λαμβάνει σταδιακά διατάσεις καθώς και το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας καλείται στις 6 Δεκεμβρίου 2018 να κρίνει την πρώτη αγωγή που κατατέθηκε στην Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα με την επίκληση , επίσης, του κανονισμού της πολυκατοικίας.
Όπως ισχυρίζεται τα άτομα αυτά, που διαμένουν λίγες ημέρες κάθε φορά στο διαμέρισμα, οποιαδήποτε ώρα, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες, έχει παρατηρηθεί ότι διασκεδάζουν, κάνουν πάρτι, όπου «φωνασκούν, τραγουδούν, χορεύουν και ακούν μουσική σε μεγάλη ένταση».
Επίσης παραλαμβάνουν τα κλειδιά των δύο εισόδων της πολυκατοικίας, τα οποία αλλάζουν χέρια μεταξύ ανεξέλεγκτου αριθμού αγνώστων ατόμων, με συνέπεια να δημιουργείται σοβαρότατο θέμα για την ασφάλεια όλης της οικοδομής και των ενοίκων αυτής
Όπως λέει χαλάνε συχνά το ασανσέρ, ανεβαίνοντας στον πέμπτο όροφο (εκεί βρίσκεται το επίμαχο διαμέρισμα), καθώς μπαίνουν υπεράριθμοι στον ανελκυστήρα ή/και μεταφέρουν πολλές αποσκευές.
Η ενάγουσα ζητάει με την αγωγή της να απαγορευθεί με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις γενικές διατάξεις για την προστασία της κατοικίας και της ιδιοκτησίας η βραχυχρόνια μίσθωση.

Πηγή: