Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διακόπτει (;) τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο...

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, προτίθεται να διακόψει τις σχέσεις  με την Κωνσταντινούπολη (με το Οικουμενικό Πατριαρχείο) λόγω του διαχωρισμού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Αυτό ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ.

 
Χθες, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου,  η έδρα του οποίου βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε το αίτημα της Ουκρανίας για μια ανεξάρτητη, ‘αυτοκέφαλη’ εκκλησία και ακύρωσε το ανάθεμα εναντίον του Πατριάρχη Ουκρανίας Φιλάρετου, ο οποίος ελπίζει να ηγηθεί  της ανεξάρτητης Ουκρανικής Εκκλησίας.
Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι ένα ζωτικό βήμα  εναντίον της παρέμβασης της Ρωσίας στο έργο της χώρας, αλλά ο ρωσικός κλήρος αντιτίθεται στο μεγαλύτερο διαχωρισμό του χριστιανισμού εδώ και χίλια χρόνια.
 Η τριήμερη συνάντηση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄,  ενέκρινε το αίτημα για μια ‘αυτοκέφαλη’ –ανεξάρτητη Εκκλησία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διάσπαση της ουκρανικής εκκλησίας είναι απόρροια  των κακών σχέσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι- αλλά, οπωσδήποτε και της δραστικής παρέμβασης της Δύσης.


Πηγή: