Κρίση; Ποια κρίση;


Εθνική υπερηφάνεια: Διπλασιάστηκε ο ελληνόκτητος στόλος, στα χρόνια της κρίσης.

Οι θυσίες του ελληνικού λαού φαίνεται πως πιάνουν τόπο τελικά, αφού οι Έλληνες εφοπλιστές διπλασίασαν τα πλοία τους, τα τελευταία 10 χρόνια.


“Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες” λένε και μπορεί κάποιοι από μας, που παλιότερα ήμασταν τεμπέληδες σήμερα να κινδυνεύουμε να χάσουμε τα σπίτια μας, αλλά όσοι ήταν άξιοι και εργατικοί φαίνεται πως κατάφεραν να διπλασιάσουν την επιχείρησή τους.

Να, σαν τους Έλληνες εφοπλιστές για παράδειγμα.
Όπως διαβάζουμε σε εφημερίδα εφοπλιστή, ο ελληνικός στόλος (δηλαδή ο στόλος που ανήκει σε Έλληνες εφοπλιστές, όχι στην Ελλάδα), σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιος σε μεταφορική δυναμικότητα από το 2008.

Τα λεφτά μάλιστα που δαπάνησε το εφοπλιστικό κεφάλαιο για την αγορά νεότευκτων πλοίων, φτάνουν τα 80 δισ. δολάρια. Ποσό το οποίο συμπτωματικά είναι ίσο με αυτό που ζήτησε η Ελλάδα να δανειστεί, από τις χώρες του Ευρώ στο πρώτο μνημόνιο. Όχι ότι έχει κάποια σχέση το ένα με το άλλο, αλλά έτσι για να αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη.

Η αξία μάλιστα του ελληνόκτητου στόλου, υπολογίζεται πως ανέρχεται στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα πλοία της χώρας μας (δηλαδή των εφοπλιστών) να μεταφέρουν το 20% του παγκόσμιο θαλάσσιου εμπορίου.

Σύμφωνα με μία ιδιωτική εταιρεία και με μία ΜΚΟ, “η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει στο ΑΕΠ (Ακαθάριστιο Εθνικό Προϊόν) με ποσοστό 7%.” Μία φράση που σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει κατά 7% στον ετήσιο προϋπολογισμό ή ότι προσφέρει έσοδα στο ελληνικό κράτος, αφού ως ΑΕΠ ορίζουμε “το Προϊόν ή Εισόδημα που αποκτούν οι πολίτες μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους”.

Αντίθετα στη φορολόγηση τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Για την ακρίβεια, για τους εφοπλιστές έχουν προβλεφθεί 56 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών, με το εφοπλιστικό κεφάλαιο να μη φορολογείται. Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι η υπογραφή συμβολαίου ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και την Ένωση Εφοπλιστών, που αφορά την “εθελοντική φορολόγηση”.
Όμως όλοι θα μπορούμε να είμαστε λίγο πιο περήφανοι μέσα μας, ξέροντας πως όσο εμείς βάζουμε πλάτη, η ελληνική σημαία θα κυματίζει στα πέρατα των θαλασσών.


Πηγή: