Επιτυχής η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών στον κόσμο σε έναν 10χρονο (pics&vid)...





 96988445 zion3

Το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών μπορεί σήμερα να γράφει, να τρώει και να ντύνεται μόνο του, δήλωσαν οι γιατροί του, χαρακτηρίζοντας την πρωτοποριακή αυτή επέμβαση επιτυχία έπειτα από 18 μήνες.


Η σχετική έκθεση που φιλοξενείται στην επιθεώρηση The Lancet Child & Adolescent Health περιλαμβάνει την πρώτη επίσημη ιατρική ενημέρωση για την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 10χρονος Ζάιον Χάρβεϊ για την αντικατάσταση και των δύο χεριών του τον Ιούλιο 2015.
«Δεκαοκτώ μήνες μετά το χειρουργείο, το παιδί είναι πιο ανεξάρτητο και ικανό να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες» λέει η Σάντρα Αμαράλ, γιατρός στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφεια, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση.
«Εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς υποβάλλεται σε καθημερινή θεραπεία για να αυξήσει τη λειτουργικότητα των χεριών του και σε ψυχοκοινωνική υποστήριξη για να μπορέσει να αντιμετωπίζει τις συνεχιζόμενες απαιτήσεις του χειρουργείου του».
Ο Χάρβεϊ χρειάστηκε να υποστεί ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών του σε ηλικία δύο ετών έπειτα από σηψαιμία, ενώ υποβλήθηκε και σε μεταμόσχευση νεφρού.
Το παιδί ήδη λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για να καταστείλει τυχόν ανοσολογική αντίδραση στο νεφρό του, σημαντικός παράγοντας για τον οποίο επελέγη για να υποβληθεί στην δεκάωρη και πλέον μεταμόσχευση χεριών.
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται διαρκώς για να αποφευχθεί η απόρριψη του μοσχεύματος από τον οργανισμό του ασθενούς, αλλά τα φάρμακα αυτά ενέχουν και κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του καρκίνου και διαφόρων λοιμώξεων.

 96992550 20140718 02
Οι γιατροί εξέτασαν τόσο τις επιτυχίες όσο και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν ο Χάρβεϊ και η οικογένειά του, επισημαίνοντας ότι μια μεγάλη ομάδα ειδικών ήταν δίπλα τους για να τους προσφέρει στήριξη.
Το παιδί υπέστη «οκτώ απορρίψεις των χεριών, περιλαμβανομένων σοβαρών επεισοδίων στη διάρκεια του τέταρτου και του έβδομου μήνα μετά τη μεταμόσχευση» αναφέρεται στην ιατρική έκθεση.
«Όλες αυτές ανατράπηκαν με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία των χεριών του παιδιού». Ο Χάρβεϊ εξακολουθεί να λαμβάνει τέσσερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και ένα στεροειδές.
Τα χέρια βρέθηκαν από δωρητή –ένα νεκρό παιδί– τον Ιούλιο του 2015.
Οκτώ μήνες μετά την επέμβαση, ο Χάρβεϊ χρησιμοποιούσε το ψαλίδι και ζωγράφιζε με μαρκαδόρους.
Μέσα σε έναν χρόνο, μπορούσε να κρατήσει το μπαστούνι του μπέιζμπολ και με τα δύο του χέρια.
2362
«Η πρώτη διπλή μεταμόσχευση χεριών σε παιδί στον κόσμο ήταν επιτυχής υπό προσεκτικά μελετημένες συνθήκες» αναφέρει η ιατρική έκθεση.
Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση χεριών σε ενήλικα ολοκληρώθηκε το 1998.

onmed.gr
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κεντρική φωτογραφία: Children's hospital of Philadelphia/PA, The Guardian