17 Απρίλη: Παγκόσμια Ημέρα του Αγώνα Αγροτών

Το διεθνές αγροτικό κίνημα La Via Campesina καλεί όλα τα μέλη της και τους αγρότες σε κινητοποιήσεις στις 17 Απριλίου, Διεθνής Ημέρα του Αγώνα Αγροτών.



« Φέτος, θέλουμε ο κόσμος να ξέρει ότι οι αγρότες και οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εργάζονται πολύ σκληρά για τα δικαιώματά τους. Ο αγώνας για τα δικαιώματα των αγροτών, που ξεκίνησε η
 

La Via Campesina πριν από 17 χρόνια, τώρα είναι σε προχωρημένη διαδικασία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για
μια Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αγροτών . Η δήλωση αυτή, εάν εγκριθεί, θα δημιουργήσει μια διεθνή νομική πράξη για την προστασία των δικαιωμάτων τους.


Η ανάγκη για μια Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των αγροτών είναι πολύ επείγουσα και αναγκαία στο 21 ου αιώνα. 

Οι αγρότες, οι οποίοι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ποινικοποίηση, διακρίσεις, εκτοπίσεις από τη γη τους και διώξεις παρά την ύπαρξη πολλών διεθνών νομικών μέσων για την αναγνώριση και την προστασία των δικαιωμάτων αυτών.

Τα βασικά δικαιώματα των αγροτών είναι όλο και περισσότερο ευάλωτα καθώς η οικονομική και οικολογική κρίση επιδεινώνεται . 

Η κατάσταση αυτή συνδέεται στενά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την απαλλοτρίωση της γης, τις διακρίσεις λόγω φύλου, την έλλειψη δικαιωμάτων γης και την έλλειψη αγροτικής ανάπτυξης, το χαμηλό εισόδημα , την πρόσβαση σε μέσα παραγωγής, την ανεπαρκή κοινωνική προστασία, και την ποινικοποίηση των κινημάτων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών και των ανθρώπων των αγροτικών περιοχών.

Για παράδειγμα, στην Αφρική, πάνω από το 70% της γεωργικής παραγωγής και της φροντίδας γίνεται από γυναίκες, αλλά υπάρχει μικρή αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε σχέση με την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων, η πρόσβαση σε πιστώσεις, πληροφόρηση και συμμετοχή στη χάραξη πολιτικής κλπ . 

Στη Βραζιλία, παρά τους μακρόχρονους αγώνες των αγροτών που αγωνίζονται για την ολοκληρωμένη αγροτική μεταρρύθμιση, η δίκαιη αναδιανομή της γης παραμένει ανεκπλήρωτη επιθυμία. 

Στην Ευρώπη, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η ρύθμιση της αγοράς στον τομέα του γάλακτος έχει επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. 

Στην Ασία, όσο και στο υπόλοιπο κόσμο, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διμερείς συνθήκες κατέστρεψαν τις τοπικές αγορές και συνεχίζουν να απειλούν τους παραδοσιακούς τρόπων καλλιέργειας και της ανταλλαγής των αγροτών. 

Η συγκέντρωση της γης από λίγες εταιρείες αυξάνεται αφού πολλοί από τους αγρότες αναγκάζονται να πουλήσουν τη γη τους. Η συμμετοχή των νέων στη γεωργία βρίσκεται στο ναδίρ.

Καλούμε τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα του Αγώνα Αγροτών, συνεχίζοντας να εργάζονται για να την διατροφική κυριαρχία, την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

 Να αγωνιστούμε για μια πραγματική αγροτική μεταρρύθμιση και την καλύτερη προστασία κατά της αρπαγής της γης και την διάσωση των παραδοσιακών σπόρων, και της αλληλεγγύης μεταξύ μας.

Καλούμε επίσης τις χώρες να υποστηρίξουν τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αγροτών και των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές. 

Εμείς θα κινητοποιήσουμε τα μέλη και τους συμμάχους μας για να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.



Ενωθείτε μαζί μας στις 17, Απριλίου στην Παγκόσμια Ημέρα του Αγώνα Αγροτών οργανώνοντας διαδηλώσεις για πίεση προς τις κυβερνήσεις, δημόσιες συζητήσεις και συζητήσεις, προβολές ταινιών, λαϊκές αγορές, φεστιβάλ, ή δράσεις αλληλεγγύης! 


apenantioxthi.com

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...