Για το μέλλον του bitcoin αποφασίζει η Κίνα...

Σε σύσκεψη «κεκλεισμένων των θυρών» κάλεσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας τα κύρια ανταλλακτήρια bitcoin την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να εντείνει την εποπτεία της αγοράς ψηφιακού νομίσματος που κερδίζει συνεχώς έδαφος
τα τελευταία χρόνια.

Στα βασικά θέματα της ατζέντας στη σημερινή «εμπιστευτική» συνάντηση είναι το ξέπλυμα χρήματος –μια πρακτική που οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι εφαρμόζεται κατά κόρον στο «σκοτεινό» Internet, αξιοποιώντας το ψηφιακό νόμισμα.

Το bitcoin έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευάλωτο σε δημοσιεύματα στο παρελθόν ότι η Κίνα σκοπεύει να επιβάλλει αυστηρότερους κανονισμούς στη διακίνηση του ψηφιακού νομίσματος, με στόχο να βάλει «φρένο» στις εκροές κεφαλαίων.
AdTech Ad

Ήδη από το πρωί, καταγράψει ζημιές 0,72% στα 1.026,52 δολάρια, εν μέσω φημολογίας για τη σημερινή συνάντηση στο αρχηγείο της Τράπεζας της Κίνας. Τον Ιανουάριο, είχε προηγηθεί έλεγχος από τις κινεζικές αρχές στα ανταλλακτήρια OkCoin, Huobi και BTCC, επιφέροντας πλήγμα στην τιμή του bitcoin. Σε βάθος ενός έτους, όμως, το ψηφιακό νόμισμα υπερδιπλασιάστηκε σε αξία (άνοδος 120%), καθώς οι επενδυτές κατέφυγαν στην επιλογή του ψηφιακού νομίσματος για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο από το γουάν.

Η Κίνα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αγορά του ψηφιακού νομίσματος τα τελευταία έτη, με τα περισσότερα ανταλλακτήρια και ορυχεία να βρίσκονται στο έδαφός της. Ο λόγος που το bitcoin βρήκε γόνιμο έδαφος στην Κίνα είναι η «δίψα» των επενδυτών για εναλλακτικά στοιχεία ενεργητικού, το μηδενικό κόστος των συναλλαγών, καθώς και κάτι πολύ πιο πρακτικό: το φτηνό ρεύμα –το οποίο απαιτείται για την εξόρυξη του νομίσματος.

Εάν, όμως, οι ρυθμιστικές αρχές βάλουν στο μικροσκόπιο το Bitcoin και αρχίσουν να επιβάλλουν περιορισμούς –όπως εξαγγέλλουν– η Κίνα θα πάψει να είναι ο παράδεισος της τεχνολογίας blockchain  –που βρίσκεται πίσω από το Bitcoin.

Για να περιορίσουν τις διακυμάνσεις των τιμών και τις κερδοσκοπικές τακτικές που αναπτύσσονται γύρω από το «σκοτεινό νόμισμα», τα τρία μεγαλύτερα συναλλακτικά κέντρα της χώρας επέβαλαν προμήθεια συναλλαγών 0,2%. Αποτέλεσμα της χρέωσης αυτής ήταν ο όγκος συναλλαγών σε Bitcoin να καταγράψει «βουτιά», σε αντίθεση με την τιμή του που εκτινάχθηκε κατά 11% πριν τις σημερινές πιέσεις.


insider.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...