Σκλάβοι ή εργαζόμενοι:

Περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις αναπτυσσόμενες χώρες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με παλαιότερη  έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, 1,5 δις άνθρωποι εργάζονται χωρίς κατάλληλα συμβόλαια και κοινωνική ασφάλιση. 
 
Στην πλειονότητά τους παραμένουν στη φτώχεια παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία Τα φαινόμενα αυτά αφορούν τόσο τις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και τις οικονομικά ισχυρές.
 
Έτσι, 839 εκατομμύρια εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες κερδίζουν πάντως λιγότερα από δυο δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 1,5 ευρώ. Ο αριθμός των συγκεκριμένων εργαζομένων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου των εργαζομένων.
 
Αλλά και στην Δύση,την κατάσταση έρχονται να επιβαρύνουν οι νέες μορφές εργασίας, όπως οι θέσεις περιορισμένου χρόνου, ημιαπασχόλησης καθώς και η εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας. 
 
Οι άνθρωποι που εργάζονται υπό αυτά τα καθεστώτα συνήθως απολαμβάνουν μικρότερες αποδοχές έναντι των μόνιμων υπαλλήλων αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης. Στη Γερμανία το 2013 οι εν λόγω άνθρωποι αποτελούσαν περίπου το 40% των εργαζομένων.
 
Ο αριθμός των ανθρώπων με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει αυξηθεί κατά 4 εκ, ενώ την ίδια στιγμή εκείνοι που έχουν τα υψηλότερα εισοδήματα αυξήθηκαν κατά 500.000. 
 
Παράλληλα , η κοινωνική κινητικότητα έχει μειωθεί αισθητά με το 70% των κατώτερων εισοδημάτων να παραμένουν στάσιμα μετά από 3 χρόνια. 
 
Ένας λόγος γι αυτήν την εξέλιξη είναι η αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών του ενός ατόμου.Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, το ποσοστό της μεσαίας τάξης στη Γερμανία, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού, μειώθηκε από το 1997 μέχρι το 2010 από το 65% στο 58%.
 
Τυπική περίπτωση  η Μεγάλη Βρετανία όπου πάνω απο 1.000.000 εργαζόμενοι βασίζονται  «συμβόλαια μηδενικών ωρών» τα οποία  εξελίσσονται σε μία σύγχρονη εκδοχή εργασιακής δουλείας.Τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», αποτελούν – από το 1996- κοινή πρακτική . 
 
Πρόκειται για συμβόλαια που υπογράφουν οι υπάλληλοι στα οποία δηλώνουν ότι είναι διαθέσιμοι να απασχοληθούν στην εταιρεία όποτε αυτή τους χρειαστεί. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι δουλεύουν 2-3 ώρες τη μέρα και όχι καθημερινά. 
 
Σύμφωνα με στοιχεία  ο αριθμός  των ανθρώπων που  εργάζεται με αυτό το καθεστώς  από 200.000 το 2012 σήμερα ξεπερνά  το 1 εκατομμύριο.Σε  παλαιότερη έκθεση της ΤUC, της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας Εργαζομένων αναφέρεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται με το καθεστώς αυτό αμείβονται χαμηλότερα από τον βασικό μισθό.
 
Χαρακτηριστικό της ελαστικότητας της εργασίας που επιβάλλουν αυτά τα συμβόλαια, είναι ότι 2 στους 5 εργαζόμενους δεν έχουν σταθερό εβδομαδιαίο μισθό και ωράριο. 

paratiritis.gr

Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...