Εξοργιστική για τη γυναίκα η χρήση της ως "γλάστρα"...

Έχουμε δει πολλές φορές νέα μοντέλα αυτοκινήτων να περβάλλονται από καλλίγραμες κοπέλες, όπως έχουμε δει και ημίγυμνες γυναίκες στην τηλεόραση.
 Αυτή η χρησιμοποίηση της γυναικείας εικόνας,
υποβαθμίζει τη γυναίκα σε σεξουαλικό αντικείμενο ή όχι; 
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλησε να δώσει η Francesca Guizzo, από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα.

Tα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότερες γυναίκες θυμώνουν στη θέα αυτής της «χρησιμοποίησης» του γυναικείου σώματος και θα υποστήριζαν διαμαρτυρίες κατά αυτής της εκμετάλλευσης, αλλά και των μη ρεαλιστικών προτύπων ομορφιάς που προβάλλουν, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sex Roles.
 

"Σε πολλές δυτικές χώρες έχουμε συνηθίσει την έκθεση σε εικόνες γυμνών και σέξι γυναικείων σωμάτων, που χρησιμοποιούνται συχνά ως διακοσμητικά αντικείμενα για να προσελκύσουν νέους καταναλωτές", εξηγεί η Guizzo, η οποία επισημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να υπερεκτίθενται ως σεξουαλικά αντικείμενα, σε διαφημίσεις, σε περιοδικά, σε ταινίες και στην τηλεόραση. 

Αυτή η σεξουαλική εκμετάλλευση από τα μίντια υποτιμά τις γυναίκες και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται. Επίσης, επιδρά στην ψυχή τους και στην αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους.
 

Για να ρίξουν περισσότερο φως στην επίδραση που έχουν αυτές οι απεικονίσεις, η ομάδα της Guizzo ζήτησε από 78 Iταλούς και 81 Ιταλίδες να παρακολουθήσουν ένα κλιπάκι στο οποίοι οι γυναίκες προβάλλονταν ως σεξουαλικά αντικείμενα και το ίδιο κλιπ με ένα σχόλιο που επεξηγούσε γιατί το συγκεκριμένο βίντεο ήταν υποτιμητικό για τις γυναίκες.
 

Αφού παρακολούθησαν το βίντεο με το σχόλιο, οι γυναίκες ένιωθαν θυμό αλλά και ενοχή για τον τρόπο με τον οποίο τα ιταλικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τη γυναίκα. 

Επιπλέον, οι γυναίκες φαίνονταν πιο πρόθυμες να υποστηρίξουν μια συλλογική δράση για να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά. Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν παρόμοια επίδραση στους άνδρες.
 

Βρέθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να εκτίθενται σε τέτοιες εικόνες, έχουν γενικά λιγότερες πιθανότητες να λάβουν μέρος σε συλλογικές δράσεις κατά της υποβάθμισης της γυναίκας. 

"Η χρόνια έκθεση σε τέτοιες εικόνες οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτές οι εικόνες είναι φυσιολογικές, μειώνοντας τις πιθανότητες κάποιος να αντιδράσει”, τονίζει η Guizzo.
 

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν παλαιότερες μελέτες που έχουν δείξει ότι η συχνή έκθεση σε τέτοιες εικόνες γυναικών, αυξάνουν την υιοθέτηση στερεοτυπικών ρόλων σε σχέση με το φύλο, αλλά και την αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικού αντικειμένου.

 stogiatro.gr

Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...