Καθώς οι μάχες σταμάτησαν στην Ανατολική Μοσούλη, 30 σχολεία ξαναλειτούργησαν την Κυριακή με τη βοήθεια της UNICEF, επιτρέποντας σε πάνω από 16.000 παιδιά να ξαναπάνε στο σχολείο.
Ορισμένα σχολεία στην περιοχή παρέμειναν κλειστά για έως και δύο χρόνια, και στα κορίτσια είχε απαγορευτεί να πηγαίνουν στο σχολείο.
«Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, αυτές οι γειτονιές είχαν καταληφθεί από τη βία. Σήμερα, τα κορίτσια και τα αγόρια είναι πίσω στην τάξη », δήλωσε ο Peter Hawkins, εκπρόσωπος της UNICEF στο Ιράκ. "Μετά τον εφιάλτη τα τελευταία δύο χρόνια, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τα παιδιά της Μοσούλης να διεκδικήσουν την εκπαίδευσή τους και την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον."
Τα υπόλοιπα 40 σχολεία αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αφού ελεγχθούν από τις τοπικές αρχές και θα φιλοξενήσουν συνολικά 40.000 μαθητές.
Η UNICEF υποστηρίζει τις Ιρακινές αρχές για την αποκατάσταση, τον εξοπλισμό και το άνοιγμα περισσότερων σχολείων, όσων η κατάσταση ασφαλείας επιτρέπει. Πολλά σχολεία έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες μάχες.
Η βοήθεια από τη UNICEF περιλαμβάνει:
· Παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης στα σχολεία.
· Επανεκπαίδευση για τους εκπαιδευτικούς και τους εκπαιδευτές.
· Εισαγωγή ταχύρυθμων προγραμμάτων εκμάθησης για τα παιδιά.
· Εκστρατείες ευαισθητοποίησης κατά της βίας.
· Σχολικές προμήθειες για 120.000 μαθητές στην Ανατολική Μοσούλη.
Η UNICEF και εκπαιδευτικοί συνεργάτες υποστηρίζουν επίσης 13.200 πρόσφατα εκτοπισμένα παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς έξω από τη Μοσούλη με εκπαίδευση στα μαθηματικά, την επιστήμη, τα αραβικά και τα αγγλικά μέσα σε προσωρινούς χώρους μάθησης.
unicef.org
Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...