Μαρινόπουλος: Κούρεμα 50% των χρεών και δάνειο-μαμούθ...

Οι «αστερίσκοι» στην τελική συμφωνία εξυγίανσης! 352.000.000 βάζουν οι τράπεζες,σε έναν μήνα εξοφλούνται οι προμηθευτές


Μ ε λίγους «αστερίσκους» τελικά εγκρίθηκε η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, σε μια απόφαση 144 σελίδων. Η νέα εταιρία, με την επωνυμία Ελληνικές Υπεραγορές, θα λάβει ομολογιακό δάνειο-μαμούθ, ύψους 352.000.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από τις τράπεζες με εγγύηση της Σκλαβενίτης, ενώ άλλα 125.000.000 ευρώ θα βάλει στη νέα εταιρία συνολικά η Σκλαβενίτης.

Από τα 352.000.000 ευρώ του νέου ομολογιακού, τα 177.000.000 ευρώ θα τα βάλει η Alpha Bank, τα 47.000.000 ευρώ η Eurobank, τα 81.000.000 ευρώ η Εθνική και τα υπόλοιπα 47.000.000 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση του 50% των οφειλών προς τους προμηθευτές, καθώς το υπόλοιπο 50% «κουρεύεται».

Το θετικό για τους προμηθευτές είναι ότι θα εξοφληθούν εντός 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής μεταξύ Μαρινόπουλου, Σκλαβενίτη και τραπεζών (υπολογίζεται σε έναν μήνα από σήμερα).

Δημόσιο, Ταμεία, ΟΤΑ
Αντίθετα, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ΟΤΑ θα λάβουν τα χρωστούμενα σε 250 άτοκες μηνιαίες δόσεις εξόφλησης, «κουρεμένα» φυσικά κατά 50%. Οσον αφορά τις τράπεζες, η νέα εταιρία θα εξοφλήσει το σύνολο των δανείων έντοκα σε βάθος 20ετίας, έχοντας πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου, που θα ξεκινά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής.

Σχεδόν το σύνολο της Μαρινόπουλος περνά στη νέα εταιρία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τη Σκλαβενίτης. Το δικαστήριο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Γ. Αρβανιτίδη ότι η επικύρωση της συμφωνίας αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση, αλλά και της Αφοί Καρυπίδη περί παραβίασης της αρχής της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών. Αντίθετα, δεν δέχθηκε το άρθρο εκείνο της συμφωνίας που προέβλεπε ότι διαγράφονται σε ποσοστό 100% όσες εκκρεμοδικίες, δικαστικές υποθέσεις ή υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται στη νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί από τη Σκλαβενίτης.

Επίσης, δέχθηκε την κύρια παρέμβαση της βιομηχανίας αναψυκτικών Λουξ - Μαρλαφέκας, η οποία υποστήριζε ότι οι απαιτήσεις της από τη Μαρινόπουλος είναι μεγαλύτερες από αυτές που αναγράφονταν στη συμφωνία.


dimokratianews.gr

Βοηθήστε την "Ιδεοπηγή", γράψτε ένα σχόλιο, διαδώστε τις αναρτήσεις...