Θες και δώρο Χριστουγέννων; Κοίτα μην πάθεις ότι η Κούνεβα...

«Να προσέχετε μη γίνετε σαν την Κούνεβα» -Το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να προστατέψει τους εργαζόμενους

Το δώρο Χριστουγέννων, γνωστό και ως 13ος μισθός,
αποτελεί μια σημαντική οικονομική ανάσα για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Από το 1980, όταν και ρυθμίστηκε οριστικά με το νόμο 1082 το ύψος και ο χρόνος καταβολής των δώρων εορτών συνέβαλε στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και συνεπώς στην αύξηση της εμπορικής κίνησης. Πόσo μάλλον τώρα, στα χρόνια της κρίσης όπου οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα έχουν ψαλιδιστεί και, η αγοραστική δυνατότητα των Ελλήνων έχει μειωθεί. Μετά την πολυετή ύφεση όμως, η αγορά εργασίας έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και το δώρο Χριστουγέννων, παρότι είναι παράδοση δεκαετιών, δεν θα μπορούσε να μην ξεριζωθεί. 
Υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων: Αυτοί που παίρνουν το δώρο και, συνεπώς μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα να ρίξουν ρευστό στην αγορά και αυτοί που πήραν δώρο... στα χαρτιά. Η πρώτη κατηγορία, οι «τυχεροί» εργαζόμενοι το έλαβαν στις 21 Δεκεμβρίου, που ήταν η τελευταία προθεσμία για τους εργοδότες για να καταβάλουν τον 13ο μισθό. Οι υπόλοιποι, το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δηλαδή, είτε αναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι έλαβαν το δώρο, αλλά δεν το πήραν ποτέ, είτε η εργοδοσία τους το κατέβαλε, όμως δεν θα λάβουν ποτέ τον μισθό του Ιανουαρίου. 

«Να προσέχετε μη γίνετε σαν την Κούνεβα» 
Όμως, στα χρόνια της κρίσης οι εργοδότες βρήκαν άλλον έναν τρόπο για να μη χορηγούν το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με καταγγελίες υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας οι εργοδότες καταβάλουν κανονικά το ποσό, όμως με εκβιασμούς και απειλές υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να κάνουν ανάληψη από το ATM και να τους επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν.
Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές στο υπουργείο Εργασίας και, όπως είπε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ανδρέας Νεφελούδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και στην εκπομπή το Δήμου Βερύκιου και του Σπύρου Λάμπρου, ήδη έχουν λάβει δεκάδες καταγγελίες. Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν επιχειρήσεις κυρίως στο χώρο της καθαριότητας, σεκιούριτι και σούπερ μάρκετ. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, ωστόσο ένα από τα πιο σοκαριστικά ήταν στη Θεσσαλονίκη, όπου εργοδότης απάντησε σε υπαλλήλους που ζήτησαν το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται το εξής: «Να προσέχετε μη γίνετε σαν την Κούνεβα».
 
Σε αυτή τη ζούγκλα οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι κι αυτό διότι απειλούνται με απόλυση αν καταγγείλουν τους εργοδότες τους.
 
Εντύπωση όμως προκαλεί η στάση του αρμόδιου υπουργείου. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας συμβούλευσε τους εργαζόμενους να το καταγγείλουν, όμως μέτρα προστασίας δεν υπάρχουν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στον υπάλληλο ότι την επόμενη μέρα δεν θα απολυθεί. 
 
Αυτό που αρκέστηκε να πει ο κ. Νεφελούδης είναι ότι με το νέο νόμο πλέον οι μισθοί άνω των 500 ευρώ θα καταβάλλονται τραπεζικά, άρα οι εργοδότες δεν θα μπορούν να μην καταβάλουν το δώρο. Εκτός, όμως, από ότι ήδη οι περισσότεροι εργαζόμενοι αμείβονται μέσω τράπεζας και δεν λαμβάνουν δώρο, πολλοί εργαζόμενοι λαμβάνουν κάτω από 500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου πάνω από 125.000 εργαζόμενοι αμείβονται με 100 ευρώ το μήνα. 

Βοηθείστε την "Ιδεοπηγή", διαδώστε τις αναρτήσεις...