Το δάκτυλο που μας κουνάγατε να το βάλετε...



Η διαφθορά σαρώνει το γερμανικό Δημόσιο.

Βρίσκεται στην πέμπτη θέση της Ε.Ε. με διπλάσια  κρούσματα σε σχέση με το 2014
Για την Ανγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το Ελληνικό Δημόσιο υπήρξε σταθερά δακτυλοδεικτούμενο και
οι Ελληνες υπάλληλοί του... τεμπέληδες και διεφθαρμένοι.

Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα και αποδεικνύεται ότι το γερμανικό δημόσιο όχι μόνο βρίσκεται -από άποψη διαφθοράς- σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ε.Ε., αλλά και πως από το 2014 διπλασιάστηκαν στη Γερμανία τα ποινικά κολάσιμα περιστατικά. Σύμφωνα με την Transparency International, η Γερμανία βρίσκεται στην πέμπτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση από πλευράς διαφθοράς, μαζί με τη Βρετανία και το Λουξεμβούργο.


Ο κατάλογος της διαφθοράς, όπως τον περιγράφει μια δεύτερη έρευνα που έκανε το ίδρυμα Otto-Brenner (για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης) και δημοσίευσε η εφημερίδα «Die Welt», αποκαλύπτει πως ο χρηματισμός δεν αποτελεί καθόλου σπάνια περίπτωση στη γερμανική κρατική μηχανή, με τις περισσότερες καταγγελίες (11 στις 15) να αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών. Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, περίπτωση δωροδοκίας 100.000 ευρώ για ανάληψη έργου στο εξωτερικό, ενώ σε μια άλλη περίπτωση -υπαλλήλου του υπουργείου Δημοσίων Εργων- οι ζημιές για το γερμανικό δημόσιο έφτασαν τα 850.000 ευρώ.

Περιπτώσεις διαφθοράς αναφέρονται και στο υπουργείο Αμυνας. Χαρακτηριστική είναι εκείνη ενός στρατιωτικού, που «προτιμούσε» συγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα για στρατιωτικό νοσοκομείο και καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση. Κρούσματα διαφθοράς καταγράφηκαν και σε τελωνεία, όπως το περιστατικό λανθασμένου ποσού εκτελωνισμού εμπορευμάτων, με αντάλλαγμα ένα laptop 1.000 ευρώ και δωρεάν εισιτήρια για συναυλία. 


Αρκετά κρούσματα καταγράφηκαν και στη γερμανική αστυνομία, όπου αναφέρονται περιπτώσεις χρηματισμού για μεταβίβαση πληροφοριών, αλλά και ξεπλύματος χρήματος! Μέχρι και σε γερμανικό αεροδρόμιο υπάλληλος έλαβε ένα notebook 1.029 ευρώ, προκειμένου να αξιολογήσει μια εταιρία ασφάλειας αεροδρομίου θετικότερα από άλλες για να πάρει τη δουλειά.

Ολα αυτά, βέβαια, τα γνωρίζουν οι Γερμανοί ήδη από τον καιρό που η Siemens «προωθούσε» τις δουλειές της στην Ελλάδα. Πάντως, να σημειωθεί ότι στη λίστα της Transparency International και η χώρα μας παραμένει ανάμεσα σε εκείνες στις οποίες η διαφθορά είναι διαδεδομένη.




dimokratianews

Αν βρήκατε το θέμα ενδιαφέρον , κοινοποιείστε το, διαδώστε το...