Ολοκλήρωση αξιολόγησης, κούρεμα και εκλογές;




Ο γερμανικός τύπος προχωρά σήμερα σε μια δεύτερη και ουσιαστικότερη ανάγνωση του ανασχηματισμού στην Ελλάδα, επιχειρώντας να διαβάσει τα μηνύματα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας σε
εσωτερικό και εξωτερικό.


default
Οι περισσότεροι αναλυτές αξιολογούν τον ανασχηματισμό αφενός ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού για τον έλληνα πρωθυπουργό και το κόμμα του κλίματος στο εσωτερικό και, αφετέρου, ως ένα μήνυμα προς τους δανειστές ότι είναι αποφασισμένος να τηρήσει τα υπεσχημένα.
Ενδεικτικό είναι το τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που αναπαράγεται από πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης και το οποίο σημειώνει ότι «το μήνυμα του Τσίπρα προς τους δανειστές είναι σαφές και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, όπως εκτιμούν αναλυτές στην Αθήνα: ‘Προχωρώ στην υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων και μέτρων περικοπών'. Στον αντίποδα ελπίζει σε κάποια πρώτα μικρά βήματα εκ μέρους των διεθνών πιστωτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του ελληνικού χρέους. Πάνω σε αυτό ακριβώς στηρίζει την μελλοντική πολιτική του: διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται σημαντικά της συντηρητικής ΝΔ. Στόχος του Τσίπρα είναι να πει εν ευθέτω χρόνω στους ψηφοφόρους ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι το ελληνικό χρέος έχει μειωθεί και πως προέχει πλέον η προσέλκυση επενδύσεων και η επιστροφή (της Ελλάδας) στις διεθνείς αγορές. Εάν βγει αυτός ο λογαριασμός, τότε παρατηρητές αναμένουν πρόωρες εκλογές ήδη την άνοιξη του 2017. Παράλληλα με τα διεθνή μηνύματα όμως, ο Τσίπρας επιχειρεί μέσω του ανασχηματισμού να βάλει τέλος και σε εσωτερικές διαμάχες», αναφέρει το dpa, παραπέμποντας στην εκπαραθύρωση του Ν. Φίλη που όπως σημειώνει «τα έβαλε με την κυριαρχούσα στην Ελλάδα Ορθόδοξη Εκκλησία» αλλά και του «μη δημοφιλή» Γ. Κατρούγκαλου που «προκάλεσε τη μήνη των συνταξιούχων όταν ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπήρχε άλλη μείωση συντάξεων, αλλά παρά ταύτα οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν την περασμένη εβδομάδα στα ΑΤΜ ότι οι συντάξεις τους μειώθηκαν έως και κατά 35%».
Παραμένει ο «στενότερος κύκλος εξουσίας»
O Aλέξης Τσίπρας επενδύει τόσο στην αλλαγή, όσο και στη συνέχεια O Aλέξης Τσίπρας επενδύει τόσο στην αλλαγή, όσο και στη συνέχεια
Το σχόλιο της Tageszeitung: «Ο Τσίπρας στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα στο εξωτερικό, αφήνει όμως ανοιχτές και άλλες επιλογές. Σε περίπτωση που οι δανειστές δεν συναινέσουν μέχρι το τέλος του χρόνου σε φοροελαφρύνσεις για την Ελλάδα, θα μπορούσε να επιλέξει τη φυγή προς τα εμπρός και να προκηρύξει εκλογές. Τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί με καθαρή συνείδηση ότι έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ. Άγνωστο παραμένει εάν ο Τσίπρας μπορεί να πείσει με αυτή την τακτική τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής».
Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει τόσο στην αλλαγή, όσο και στη συνέχεια: «Απομάκρυνε όλους εκείνους που δεν εμπιστεύεται και οι οποίοι σαμποτάρουν εδώ και μήνες την μεταρρυθμιστική του πορεία. Όσοι στηρίζουν μεν την πολιτική του, αλλά απρόθυμα, δεν απομακρύνθηκαν, αλλά μετακινήθηκαν σε άλλα υπουργεία όπου ενοχλούν λιγότερο. Ο στενότερος κύκλος εξουσίας όμως παραμένει, όπως επίσης οι υπουργοί που μέχρι στιγμής συνεργάστηκαν εποικοδομητικά με τους πιστωτές. Το μήνυμα του Τσίπρα: Εμμένουμε στις μεταρρυθμίσεις και τις εφαρμόζουμε. Ο έλληνας πρωθυπουργός αντελήφθη ότι εάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς. Θα πρέπει να σταματήσει αυτή την βασανιστική εναλλαγή μεταξύ μεταρρύθμισης και οπισθοδρόμησης που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική των τελευταίων ετών: η χώρα υποφέρει, αλλά δεν βγαίνει από τον Γολγοθά της. Ο ανασχηματισμός έρχεται να ανοίξει το δρόμο για τη γρήγορη υλοποίηση. Εάν πετύχει, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη το Δεκέμβριο συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους. Αυτό θα συνιστούσε σημαντική επιτυχία για τον Τσίπρα και θα ήταν μεγάλη ανάσα για τη χώρα που δοκιμάζεται από τη λιτότητα. Οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις περικοπές, την οικονομική στασιμότητα, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησής τους. Το νέο σύνθημα του Τσίπρα ακούει στο ‘κλείσε τα μάτια και προχώρα'. Άγνωστο εάν πετύχει αυτή η συνταγή. Εντούτοις, προφανώς δεν έχει άλλη επιλογή».


Κώστας Συμεωνίδης   dw.com