Ερντογάν: «Από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει»...



Υπεράνω πάσης κριτικής εμφανίστηκε ο τούρκος πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία μετά τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών. Και εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ΕΕ και όλων εκείνων που δεν υπολογίζουν τα συμφέροντα της χώρας του.

Ο προβληματισμός για το προς τα πού το πάει ο τούρκος πρόεδρος είναι περισσότερο από εμφανής στην Ευρώπη. Οι
συνεχιζόμενες συλλήψεις εκλεγμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης και γενικότερα η κατάλυση κάθε έννοιας δημοκρατίας σε μια χώρα που κατέχει νευραλγική γεωπολιτική θέση, θέτει την ίδια την ΕΕ ενώπιον πολλών διλημμάτων.
«Δεν φοβάμαι τις επιθέσεις»
Paris Kurden Demonstration gegen Erdogan (picture-alliance/AP Photo/Francois Mori) Διαδηλώσεις Κούρδων κατά του Ερντογάν στο Παρίσι
Είναι σαφές ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξωθεί τα πράγματα στα άκρα και δεν το έκρυψε για άλλη μια φορά χθες το βράδυ σε ομιλία του που μετέδωσε η τουρκική τηλεόραση. Ήταν και η πρώτη αντίδρασή του μετά τις συλλήψεις και προφυλακίσεις Κούρδων βουλευτών. «Οι άνθρωποι που κάνουν χρήση της ασυλίας τους για να προκαλούν και να καθυβρίζουν το κοινοβούλιό μας, την κυβέρνηση και το σύστημα δικαιοσύνης, έχουν ένα μοναδικό στόχο, να δημιουργήσουν προβλήματα  για την Τουρκία στη διεθνή σκηνή», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος. «Θα το πω καθαρά, δεν έχω τον παραμικρό φόβο ή ανησυχία από αυτές τις διεθνείς επιθέσεις».  
Δηλώσεις ανάλογου περιεχομένου και ύφους, πρωτοφανείς στα ιστορικά της Τουρκίας, δυσκολεύουν την ευρωπαϊκή προσέγγιση της χώρας στο βαθμό που από πλευράς της ΕΕ υπάρχει ειλικρινής πρόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο. Αλλά η προοπτική αυτή γίνεται όλο και πιο μακρινή. Το Spiegel και η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσίευσαν αποσπάσματα από το σχέδιο έκθεσης προόδου για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ, που δεν είναι καθόλου  κολακευτική για την Τουρκία.
«Με αποκαλούν δικτάτορα, δεν με νοιάζει»
Türkei Präsident Tayyip Erdogan beim Tag der Republik in Ankara (REUTERS/U. Bektas) Ο Ερντογάν στην Ημέρα της Δημοκρατίας στην Άγκυρα
«Είχε λάβει ποτέ υπόψη της η Δύση τα συμφέροντά μας;» αναρωτήθηκε ο Ερντογάν, για να απαντήσει ο ίδιος «Όχι, για την Τουρκία που περίμενε στην πόρτα της Ευρώπης επί 53 χρόνια, τι μπορούμε να περιμένουμε από την Ευρώπη; Εκείνο που μπορούμε να περιμένουμε, ας μην μας απογοητεύσει. Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».  Αλλά ακόμη και στο πρωτοσέλιδο της λαϊκής εφημερίδας Bild, όπου ο Ταίπ Ερντογάν αποκαλείται «δικτάτορας», αντέδρασε στην ομιλία του.
«Με αποκαλούν δικτάτορα, το ένα ή το άλλο. Δεν με νοιάζει. Από το ένα αυτί μου μπαίνει και από το άλλο μου βγαίνει. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι πώς με αποκαλεί ο λαός μου. Η Ευρώπη, εκτός από το να χαρακτηρίζει το ΡΚΚ ως τρομοκρατική οργάνωση,  συναλλάσσεται με αυτήν, είναι σαφές» είπε ο τούρκος πρόεδρος. Για το αντιπολιτευόμενο κουρδικό κόμμα HDP ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι είναι ο κοινοβουλευτικός βραχίονας του απαγορευμένου ΡΚΚ. «Γέλασα όταν δυτικά ΜΜΕ παρομοίασαν τον πρόεδρο του κόμματος Ντεμιρτάς με τον αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα», είπε χαρακτηριστικά.



DW, afp,dpa/Ειρήνη Αναστασοπούλου