>

Συνελήφθη ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Ουλουκάγιεφ για δωροδοκία...Σχόλιο του Κλεισθένη: Φαίνεται ότι και στην Ρωσία του Πούτιν γίνονται δωροληψίες αλλά εκεί τουλάχιστον μετά την αποκάλυψη ο υπεύθυνος συλλαμβάνεται έστω και αν είναι υπουργός. Εδώ κύριε;

                                       -------
Υπό κράτηση βρίσκεται ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, διότι φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει μια θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαιοπαραγωγό Rosneft του 50% των μετοχών της Bashneft, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Ερευνών της χώρας στη Μόσχα.
 
Σύμφωνα με την Επιτροπή Έρευνας, η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατ. δολ. για την θετική εκτίμηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».
 
Η Επιτροπή, που υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα.
 
Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιο υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.
 
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι «αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία» ενώ πρόσθεσε ότι «μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε».
 
Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δισ. δολάρια/4,64 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή.
 
Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik.
 
Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δισ. δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους.
 
Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.
 
Σύμφωνα με πηγή της Υπηρεσίας που επικαλέστηκε το πρακτορείο Sputnik, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες.

Related Posts