Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Η λέξη της χρονιάς για το 2016 ήταν ελληνική!

Ο φόβος για το διαφορετικό ήταν το συναίσθημα που κυριάρχησε το 2016, σύμφωνα με το μεγάλο διαδικτυακό λεξικό dictionary.cοm, το οποίο ανέδειξε ως λέξη τη χρονιάς που τελειώνει μία ελληνική: τη λέξη «ξενοφοβία».

Σύμφωνα με το διαδικτυακό λεξικό, το 2016, η λέξη που
εμφανιζόταν στην κορυφή της λίστας αναζητήσεων ξανά και ξανά ήταν η λέξη «ξενοφοβία» - από το «ξένος» και το «φόβος», που ορίζεται ως το αίσθημα του φόβου ή και της αποστροφής προς τους ξένους.

Η αγγλική λέξη «xenophobia» είναι, πάλι, σχετικά νέα, αφού εντάχθηκε στην αγγλική γλώσσα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το dictionary.com ορίζει τον αγγλικό όρο «xenophobia» ως «φόβο ή μίσος για τους ξένους, ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες, ή αγνώστους». Μπορεί επίσης να αναφέρεται στον φόβο ή τη δυσαρέσκεια απέναντι σε έθιμα, ενδυμασίες και κουλτούρες ανθρώπων με διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό μας.
«Έχουν δίκιο που έκαναν την “ξενοφοβία” λέξη της χρονιάς. 

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με την οποία είναι αντιμέτωπη η ανθρωπότητα. Δεν είναι μια λέξη που πρέπει να γιορτάζεται… Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να πολεμήσουμε» ανέφερε ο καθηγητής δημόσιας πολιτικής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ Robert Reich.

«Τον τελευταίο χρόνο, τα πρωτοσέλιδα που σχετίζονταν με διακρίσεις εναντίον του φύλου, της σεξουαλικότητας και της εθνικότητας κυριαρχούσαν στην ειδησεογραφία» γράφουν σε ανακοίνωσή τους οι αρχισυντάκτες της ιστοσελίδας, και συμπληρώνουν: «Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιστορίες εστίαζαν στον τρόπο με τον οποίο πολίτες ή ομάδες γίνονταν αποδεκτές ή περιθωριοποιούνταν».
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.