Οι Γερμανοί βλέπουν «φράξια» Ρέντσι – Τσίπρα εναντίον τους...

Στο οικονομικό της ένθετο η Frankfurter Allgemeine
Zeitung εκτιμά ότι «ο ιταλός πρωθυπουργός οδηγείται σε σύγκρουση  με τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο πλευρό του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών της νοτίου Ευρώπης»

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα θεωρεί ότι:
*»οι δηλώσεις του Ρέντσι  εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων, των  τεχνοκρατικών λεπτομερειών, των δημοσιονομικών όρων  και της  λιτότητας, συνιστούν επανάληψη όσων έχει ξαναπεί στο παρελθόν, όμως όταν τις κάνει στο πλευρό του Τσίπρα στέλνουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Ο Ρέντσι ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας η οποία δεν ήταν στο αρχικό μενού της ελληνικής συνόδου των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών».

Όπως σχολιάζει η FAZ, η διπλωματική του στάση έναντι της Μέρκελ στο Βεντοτένε θάφτηκε κάτω από την εικόνα και τις δηλώσεις στην Ελλάδα. Σχολιάζει μάλιστα ακόμα και… κουτσομπολιά, ότι δηλαδή οι ιταλοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό τους, στην Αθήνα, διαπίστωσαν ότι  ο Ρέντσι βρήκε το πραγματικό του πρόσωπο και κατά την επιστροφή του έδειχνε πολύ ικανοποιημένος που εντάχθηκε στην ομάδα των νοτίων και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

Η  Corriere della Sera ανέφερε σχετικά (και οι Γερμανοί το αναπαράγουν) ότι ο Ρέντσι είπε επ΄ αυτού:

Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να φέρουμε αναστάτωση». H Republicca τον επικαλείται με τα εξής λόγια: «Πλέον γινόμαστε κίνημα και η Ιταλία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό». «Οι Γερμανοί πιέζονται πλέον», φέρεται να πρόσθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα  «ο Ματέο Ρέντσι με το όραμά του περί μιας «Ευρώπης των ιδεωδών, της κοινωνίας και της ομορφιάς» θέλει να βάλει τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η Γερμανία έχει εντέλει ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 80 έως 90 δις ευρώ, όπως λένε οι νότιοι.»

Εάν τηρούσεκαι η Γερμανία τους κανόνες της ΕΕ κατά γράμμα όπως απαιτεί από τους άλλους«, είπε ο Ρέντσι, «θα έπρεπε να επενδύσει το πλεόνασμα αυτό και να αναθέτει έργα σε ευρωπαϊκές και ιταλικές επιχειρήσεις. Δεν μπορείς από τη μια να μην σέβεσαι τους κανόνες και από την άλλη να δημιουργείς προβλήματα σε εκείνους που ζητούν ευελιξία»