Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Σε δεινή θέση οι άνεργοι 55ρηδες...

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι άνω των 55
ετών που μένουν εκτός αγοράς εργασίας και χωρίς σύνταξη, μετά και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Όπως σημειώνει η Ημερησία, επικαλούμενη τα στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ οι 55άρηδες άνεργοι είναι πλέον περισσότεροι από όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία ΙΚΑ-ΟΑΕΔ , της περιόδου 2011-2015, οι εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ άνω των 55 το 2015 ήταν 121.751 και οι άνεργοι έφταναν τις 148.158. Αντίθετα, στις άλλες ηλικιακές ομάδες (κάτω των 30 και 30-54 ετών), οι εργαζόμενοι υπερτερούν των ανέργων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Ιούνιο, οι άνεργοι άνω των 55 ξεπέρασαν στις 160.000.

Την ίδια ώρα, σημειώνει η εφημερίδα, το ζοφερό κλίμα και τις δυσμενείς προοπτικές για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους επιβεβαιώνει και έρευνα της Randstad, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα βρίσκεται, μαζί με τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, στην τελευταία θέση αναφορικά με τις προοπτικές απασχόλησης εργαζομένων άνω των 55 ετών. 

Συγκεκριμένα, μόνο το 24% θεωρεί ότι ο εργοδότης έχει ενεργές πολιτικές για να προσελκύσει και να διατηρήσει εργαζομένους άνω των 55 στην Ελλάδα. 

Το 76% θεωρεί ότι είναι δυσκολότερο για τους άνω των 55 να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, με το ποσοστό να φτάνει στο 44% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακόμα χειρότερα, δεν ισχύει πλέον το καθεστώς προστασίας που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για όσους απολύονταν μετά το 55ο έτος της ηλικίας τους. 

Ο σχετικός νόμος προέβλεπε τη δυνατότητα των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, ηλικίας 55-64 ετών να κάνουν αυτασφάλιση αν είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στο κόστος αυτασφάλισης συμμετείχε και ο εργοδότης , με ποσοστό 50%, για χρονικό διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το έτος ηλικίας για πλήρη σύνταξη ή μειωμένη στα 60-64 έτη.

Πηγή: www.newmoney.gr
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.