Όχι των Ελβετών στο δημοψήφισμα για βασικό εισόδημα...


Οι Ελβετοί απέρριψαν τελικά, όπως αναμένετο, την πρόταση για την καθιέρωση ενός «άνευ όρων βασικού εισοδήματος». 

Το θέμα θα συνεχίσει όμως να απασχολεί τη χώρα και τα
επόμενα χρόνια, δείχνει σχετική δημοσκόπηση.


Οι κάλπες στην Ελβετία έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, τοπική ώρα. Αν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται το απόγευμα, δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις. Σύμφωνα με τα exit polls του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων gfs.bern για λογαριασμό της Ελβετικής Τηλεόρασης, το 78% των ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της πρότασης ενώ μόλις το 22% ψήφισε υπέρ της εισαγωγής ενός βασικού εισοδήματος.
Παρά ταύτα οι διοργανωτές κάνουν λόγο για «εντυπωσιακή επιτυχία». Το ζητούμενο για τους ίδιους δεν ήταν τόσο να εγκρίνουν οι πολίτες την πρότασή τους, όσο να ξεκινήσει ένας ευρύτερος δημόσιος διάλογος για το ζήτημα του βασικού εισοδήματος και να αμφισβητηθεί έτσι επί της αρχής η παραδοσιακή συνάρτηση εργασίας και εισοδήματος, όπως λένε οι ίδιοι.
Ξανά στις κάλπες σε λίγα χρόνια

Από την εντυπωσιακή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» Από την εντυπωσιακή πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα»
«Το 22% είναι ένα σαφώς υψηλότερο ποσοστό από αυτό που αναμέναμε», είπε μετά την ανακοίνωση των exit polls ο εκπρόσωπος τύπου της πρωτοβουλίας «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα (RBI)», Ντάνιελ Χένι. «Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση συνεχίζεται, και σε διεθνές επίπεδο», σύμφωνα με τον ίδιο.
Σχετικές δημοσκοπήσεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: το 62% των Ελβετών πιστεύουν ότι παρά την απόρριψη της πρότασης, το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί τη χώρα και τα επόμενα χρόνια. Αυτό τουλάχιστον είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης του gfs.bern για λογαριασμό του think tank «first world development». Το 69% των ερωτηθέντων μάλιστα εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελβετία θα κληθεί να αποφασίσει εκ νέου για το ζήτημα.
2.260 ευρώ μηνιαίως για όλους

Στο προοίμιο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαφή επικράτηση του όχι Στο προοίμιο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σαφή επικράτηση του όχι
Η ελβετική πρωτοβουλία «Για ένα άνευ όρων βασικό εισόδημα» προτείνει την καταβολή επιδόματος κάθε μήνα σε όλους τους Ελβετούς και τους ξένους που ζουν στη χώρα, είτε εργάζονται, είτε όχι, ύψους 2.260 ευρώ περίπου για τους ενήλικες και 565 ευρώ για κάθε παιδί. Στον αντίποδα προτείνει την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, των κοινωνικών επιδομάτων αλλά και των συντάξεων.
Το θέμα απασχόλησε τις τελευταίες εβδομάδες και τη Γερμανία. Σχετική δημοσκόπηση της Bild που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή δείχνει ότι το 53% των Γερμανών απορρίπτουν την εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος ενώ το 40% τη στηρίζουν. Από τους υποστηρικτές της πρότασης στη Γερμανία το 44% εκτιμούν ότι το βασικό εισόδημα θα έπρεπε να ανέρχεται στα 1.000 μηνιαίως, το 45% πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερα ενώ το 10%, λιγότερα. Πάντως το 62% εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά από ενδεχόμενη εισαγωγή ενός βασικού εισοδήματος, πολλοί θα αποφάσιζαν να εργάζονται λιγότερο.

Dpa, Spiegel, Κώστας Συμεωνίδης