Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

"Με χτυπούσαν αν έκανα λάθος ή αν ζητούσα να επιστρέψω στους γονείς μου"...

Οι νόμοι κατά της παιδικής εργασίας παραβιάζονται
κατάφωρα  δεκατέσσερα χρόνια μετά την 12η Ιουνίου 2002, οπότε και  καθιερώθηκε η «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

"Με ανάγκαζαν να δουλεύω πάρα πολλές ώρες, δίνοντάς μου 50 ρουπίες (0,66 ευρώ) κάθε εβδομάδα. Με χτυπούσαν αν έκανα ένα λάθος, ή αν ζητούσα να επιστρέψω στους γονείς μου", λέει ο 10χρονος Imtiyaz Ali, ο οποίος εργαζόταν σε εργοστάσιο στην περιοχή Khanpur, στο Νότιο Δελχί.

Ο Imtiyaz λέει ότι πολλές φορές δεν τους έδιναν πρωινό ή το μεσημεριανό περιλάμβανε μόνο μπαγιάτικο ρύζι.

"Το αφεντικό έλεγε στους γονείς μου στο τηλέφωνο ότι ήμουν πολύ χαρούμενος και ότι μάθαινα πολλά πράγματα στο σχολείο. Ποτέ δεν με άφησε να τους μιλήσω", λέει το παιδί.

Μία φορά, όταν η αστυνομία έκανε έφοδο στο εργοστάσιο, ο εργοδότης ανάγκασε τον Imtiyaz να προσποιηθεί ότι μελετά τα μαθήματά του μαζί με το γιο του. Μόλις η αστυνομία έφυγε, το αγόρι πήγε πίσω στη δουλειά.

Λίγο καιρό αργότερα, σε μία νέα έφοδο της αστυνομίας, ο Imtiyaz μαζί με τα άλλα παιδιά που δούλευαν στο εργοστάσιο τελικά διασώθηκαν.

"Πηγαίνω σχολείο τώρα. Το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα μαθηματικά και θέλω να γίνει μηχανικός, λέει ο Imtiyaz.


Μικρή αλλαγή

Πέρασαν 14 χρόνια από την 12η Ιουνίου 2002, η οποία ανακηρύχθηκε «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας». Αλλά στην Ινδία, το 65% των παιδιών υποφέρουν από προβλήματα υγείας ενώ το 40% είναι εργαζόμενα παιδιά.

Κάθε παιδί εργάτης έχει βιώσει κακοποίηση και εκμετάλλευση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.

 

enallaktikos

Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.