Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

Επόμενος στόχος η κατάργηση 8ωρου και πενθήμερου...

Βάζουν τέλος στις υπερωρίες. Μαύρα είναι τα μαντάτα για τους εργαζόμενους από Σεπτέμβριο, καθώς ξεκινά ένας νέος σκληρός γύρος διαπραγματεύσεων πάνω στα καυτά ζητήματα των εργασιακών, με τους δανειστές να πιέζουν για κατάργηση του 8ωρου και της πενθήμερης εργασίας.

Eυρωπαϊκές διπλωματικές πηγές
Mέσα στο επόμενο διάστημα οι δανειστές ετοιμάζονται να ασκήσουν έντονες πιέσεις και προσανατολίζονται να προωθήσουν την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να συμφωνούν με τους εργαζόμενους διαφορετικά ωράρια, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος ημερήσιας απασχόλησης θα είναι μεγαλύτερος των 10 ή 12 ωρών.
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι εργοδότες δεν θα έχουν υποχρέωση να καταβάλουν υπερωριακή αποζημίωση, καθώς η ήδη μειωμένη αμοιβή για την υπερεργασία θα έχει πλέον οριστικό χαρακτήρα.
Την ίδια ώρα και με πρόσχημα την ανάγκη τόνωσης της παραγωγικότητας, θα ανοίξει συζήτηση και για την ουσιαστική κατάργηση του πενθημέρου, καθώς είναι πάγιο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων να συνδεθεί η εργασία με τις παραγωγικές ανάγκες.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση αυτή δεν γίνεται ευθέως, αλλά παραμετρικά και έχει ξεκινήσει από το 2012, όταν και η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε αποτρέψει την κατάργηση του 8ώρου μετά από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης.
Τώρα όμως το θέμα επιστρέφει στην ατζέντα με το ΔΝΤ να έχει αναλάβει να ασκήσει τις μεγαλύτερες πιέσεις, ενώ αρκετοί υποστηρίζουν πως η κουβέντα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως είναι παρελκυστική και τοποθετείται τώρα στο προσκήνιο με στόχο η μελλοντική κατάργηση του 8ώρου, των υπερωριών και του πενθήμερου να φανούν ως μια αναγκαία υποχώρηση για να αποτραπούν τα χειρότερα.


 escapemedia


Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.