Φινλανδοί: Το ευρώ φταίει για την οικονομική μας μιζέρια...

Στο ευρώ ρίχνουν τις ευθύνες για την οικονομική μιζέρια στη χώρα οι Φινλανδοί.Η άλλοτε υποδειγματική σκανδιναβική χώρα έχασε επισήμως την άριστη βαθμολογία ΑΑΑ και από τον τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης, τον Moody΄s. Προ διετίας την είχε υποβαθμίσει η Standard & Poor’s, ενώ τον περασμένο Μάρτιο η Fitch.
Φινλανδοί: Το ευρώ φταίει για την οικονομική μας μιζέρια
Ετσι η Φινλανδία δεν ανήκει πλέον στην ομάδα των χωρών της ευρωζώνης με την άριστη
βαθμολογία ΑΑΑ. Όπως στην Γαλλία ή την Ισπανία, έτσι και στη Φινλανδία, οι πολίτες καταλογίζουν την οικονομική μιζέρια στο ευρώ.
Η σκανδιναβική χώρα περνά μια βαθιά οικονομική κρίση. Το 2015, μετά από τρία χρόνια ύφεσης, είχε ανάπτυξη μόλις 0,5%. Ως αιτία θεωρούν ολοένα και περισσότεροι Φινλανδοί το ευρώ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του εν μέρει ανοιχτά εχθρικού προς το ευρώ κυβερνητικού συνασπισμού , ο δεξιός λαϊκιστής Τίμο Σόϊνι, δήλωσε πως δεν θα έπρεπε η Φινλανδία να έχει ενταχθεί στην νομισματική ένωση γιατί τώρα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της.
Οι δεξιοί λαϊκιστές της Φινλανδίας βλέπουν με ζήλια και οργή τους γείτονές του στη Σουηδία να έχουν ανακάμψει πολύ περισσότερο μετά την κρίση του 2009. Και αυτό δεν μπορεί παρά να οφείλεται στο ευρώ, «τον ζουρλομανδύα» που δυσκολεύει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τους.
Η Φινλανδία δεν υποφέρει εν τούτοις μόνο από το ευρώ. Η οικονομία υπέστη τριπλό χτύπημα, με την κατάρρευση της ΝΟΚΙΑ, της βιομηχανίας χάρτου και τις κυρώσεις κατά του στενού εμπορικού εταίρου της της Ρωσίας, από το οποίο δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να ανακάμψει. Οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρο πλήγμα το οποίο μια χώρα της ευρωζώνης δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει.
Τη δεκαετία του ΄90 η Φινλανδία είχε υποτιμήσει το νόμισμά της ως προς το γερμανικό μάρκο κατά το ένα τρίτο και μετά από τρία σκληρά χρόνια κατάφερε να βγει από την κρίση. Το άκαμπτο ευρώ δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Αυτό εξηγεί γιατί μόνο τρεις χώρες της ευρωζώνης, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, διατηρούν το τριπλό Α. Και οι τρεις αυτές χώρες είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικές, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται στα τεράστια πλεονάσματά τους.
Οι επικριτές του ευρώ αισθάνονται να επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι το τριπλό Α των οίκων αξιολόγησης διατηρούν τέσσερις χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, η Βρετανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Νορβηγία. Στην περίπτωση όμως της Νορβηγίας τα έσοδα από το πετρέλαιο παίζουν ένα ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο , της δε Ελβετίας, το γεγονός ότι είναι ένα σταθερό χρηματοοικονομικό κέντρο.Το ευρώ από μόνο του δεν είναι καθοριστικός παράγων ούτε για την οικονομική αποτυχία, ούτε για την αποτυχία μιας χώρας, υπογραμμίζει η Die Welt