Ελλάς ή τρελάς; Δείτε πως μειώνεται η ανεργία...


Σχολιάζει ο Κλεισθένης.
 

Είσαι σπουδαστής σε ΙΕΚ;
Μπορείς να εργάζεσαι, δεν μπορείς όμως να είσαι άνεργος εγγεγραμένος στον ΟΑΕΔ.
Σας φαίνεται τρελό; Όχι εκπλήξεις, συμβαίνει στην Ελλάδα ή μάλλον στην τρελάδα.
Συγκεκριμένα ο ΟΑΕΔ διαγράφει απ' τα μητρώα ανέργων όσους σπουδάζουν σε ΙΕΚ επειδή μπορούν να είναι ή σπουδαστές ή εργαζόμενοι. Τι δεν καταλαβαίνετε;
Είναι απλό, μειώνουμε την ανεργία διαγράφοντας όσους σπουδάζουν.
 

Δείτε τις λεπτομέρειες.
 Τις τελευταίες εβδομάδες ο ΟΑΕΔ διαγράφει από τα μητρώα του σπουδαστές Δημοσίων ΙΕΚ, επικαλούμενος ένα νόμο του 85′ που προϋπήρχε της ίδρυσής τους​. Η διοίκησή του ερμηνεύει “δημιουργικά” πλην αυθαίρετα το σχετικό νομικό κενό που υπάρχει και προχωρεί σε μαζικές διαγραφές, αφήνοντας ξεκρέμαστους πολλούς άνεργους σπουδαστές.

Αν και οι τελευταίοι για το ελληνικό δημόσιο δεν είναι τίποτα από τα δύο. Δεν έχουν τη σπουδαστική ιδιότητα, για να δικαιούνται πάσο και δωρεάν συγγράμματα, αλλά δε θεωρούνται ούτε άνεργοι, μολονότι είναι διαθέσιμοι για εργασία (για αυτό εξάλλου τα μαθήματά τους γίνονται τις απογευματινές ώρες). Συνεπώς, είναι μάλλον… άεργοι κι αργόσχολοι που επιδίδονται στο χόμπι τους! Και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μπορούν να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους, αλλά αν χάσουν τη δουλειά τους, δεν μπορούν να θεωρηθούν άνεργοι.

Έτσι λοιπόν αποκλείονται από το δικαίωμα των ανέργων στη δωρεάν μετακίνηση, από τα κοινωνικά τιμολόγια στις ΔΕΚΟ, ενώ ουσιαστικά εκμηδενίζονται οι πιθανότητές τους να βρουν εργασία στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, κοινωφελή προγράμματα, κτλ, αφού δεν αναγνωρίζεται και δε μοριοδοτείται ο χρόνος της ανεργίας τους. Επίσης, όσοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας, απειλούνται με χρεωστικά που θα τους καλούν να επιστρέψουν όσα χρήματα τους καταβλήθηκαν! Ενώ όσοι λίγοι κατάφεραν να πετύχουν σε κάποια ολιγόμηνη σύμβαση ή κοινωφελές πρόγραμμα, προτού ανακληθεί η κάρτα τους, αντιμετωπίζουν τώρα τον κίνδυνο της απόλυσης!

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε από κάποιες μεμονωμένες  ανώνυμες καταγγελίες (ενταγμένες στο κανιβαλικό κλίμα της εποχής) για συγκεκριμένες ειδικότητες, αλλά πήρε γρήγορα διαστάσεις, επεκτάθηκε και σε άλλες ειδικότητες και πλέον φαίνεται να υπάρχει κεντρική πολιτική κατεύθυνση για όλους τους σπουδαστές. Προφανώς η κυβέρνηση βρήκε έναν εύκολο τρόπο να παρουσιάσει μείωση των ποσοστών ανεργίας και να χτίσει το δικό της σαξές στόρι…

 

Ζήτω η Ελλάς ή μάλλον ζήτω η τρέλα...