Η δια του τύπου επικοινωνία έχει και τα καλά της...

"Μόνο ένα cent. Αυτό είναι όλο που ζητάω.." Tο crowdfunding μπορεί σήμερα να είναι μια πρακτική που χαίρει δημοφιλίας,  αλλά προ  διαδικτύου, δεν ήταν το ίδιο.  

Την ιδέα του crowfunding έκανε πράξη το  1987 ένας τολμηρός νεαρός από το Ιλινόις , ο  Mike Hayes που ήθελε να σπουδάσει αλλά δεν είχε χρήματα για τα δίδακτρα και απευθύνθηκε στον κόσμο, ζητώντας από ένα cent.

Όταν αποφοίτησε από το γυμνάσιο ήθελε να  σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, τεχνικός τροφίμων. Είχε ήδη μαζέψει 2.500 δολάρια, δουλεύοντας τα καλοκαίρια ως βοηθός φαρμακοποιού, αλλά χρειαζόταν ακόμα πολλά χρήματα για να φτάσει τα 28.000 δολάρια, που απαιτούσε το πανεπιστήμιο. 

Οι γονείς του, ο πατέρας φαρμακοποιός και η μητέρα του δασκάλα, είχαν ήδη τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά σε κολέγια και ο Mike δεν ήθελε να τους υποχρεώσει σε περισσότερα έξοδα.
Έτσι, του ήρθε η ιδέα να πείσει 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να του δωρίσουν από ένα σεντ. 

Για το σκοπό αυτό, πλησίασε το φημισμένο αρθρογράφο της Chicago Tribune, Bob Greene, ζητώντας του βοήθεια.

Ο Green βρήκε πρωτότυπη την ιδέα και έγραψε για την "περίπτωση Mike" :  « Μόνο ένα σεντ!  Ένα σεντ δεν σημαίνει τίποτα σε κάποιον. Αν ο καθένας που διαβάζει τη στήλη, κοιτάξει τώρα στο δωμάτιό του, θα βρει ένα σεντ κάτω από το μαξιλάρι του καναπέ, ή στη γωνία του γραφείου, ή στο πάτωμα. Αυτό είναι όλο, που ζητάω. Ένα σεντ από καθένα αναγνώστη μας.

Πάρτε ΤΩΡΑ ένα φάκελο και βάλτε μέσα ένα σεντ. Τι; Ακόμα δεν το κάνατε; Σταματήστε τότε να διαβάζετε το άρθρο. Ένα σεντ για τις σπουδές του, ζητά ο Mike. Στείλτε το στην ακόλουθη ταχυδρομική θυρίδα…".

Σε λιγότερο από ένα μήνα από τη δημοσίευση του άρθρου, ο Green ανακοίνωσε ότι συγκεντρώθηκαν 23.000 δολάρια για τις σπουδές του Mike.

O Mike συνέχισε για χρόνια να παίρνει ενθαρρυντικά γράμματα (με ή χωρίς σεντ) από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.

Με μια δήλωσή του στον  Greene,  ο Mike θέλησε να ευχαριστήσει τον κόσμο ως εξής: "Αισθάνομαι πλέον ότι ο κόσμος είναι ένα αρκετά μεγάλο μέρος".

 

 

enallaktikos.     Πηγή: .postmodern.gr