Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Η ΦΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...

Του Πέτρου Χασάπη
Προχθές, μεταξύ των ερωτημάτων που τέθηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, ήταν και ένα ερώτημα για τη φιλία στο διαδίκτυο.

Όλοι μας έχουμε χιλιάδες διαδικτυακούς φίλους και λαμβάνουμε με ικανοποίηση
εκατοντάδες likes καθημερινά. Μάλιστα, πολλοί από εμάς, κάνουμε τα πάντα για να δούμε να γράφονται όσο το δυνατόν πιο πολλά likes, κάτω από αυτό που ανεβάζουμε.

Όμως είστε όλοι εσείς που δηλώνετε φίλοι μου στο διαδίκτυο, πραγματικοί μου φίλοι; Θα σπεύσετε άραγε να με βοηθήσετε όταν θα αντιμετωπίσω κάποια ανάγκη; Θα λυπηθείτε άραγε πραγματικά αν πάθω κάτι; Πόσοι από εσάς πιστεύετε πραγματικά στις ιδέες μου και είστε έτοιμοι να τις ακολουθήσετε με πάθος;

Πόσοι από εσάς θέλετε να κοντράρετε μία άποψη οποιουδήποτε, όχι για να γίνει πραγματική παραγωγική συζήτηση, αλλά γιατί αισθάνεστε ότι θίγεται ο προσωπικός εγωισμός σας;

Ήδη με αυτά που διαβάζετε μπορεί να σας έχω εκνευρίσει, αλλά γιατί όμως; Μήπως γιατί είναι αλήθεια;

Εξάλλου, οι δημόσιες γραπτές αντιπαραθέσεις μέσα στο διαδίκτυο οδηγούν πάντα σε παρεξηγήσεις και σε διάλυση ακόμα και αυτών των φαντασιακών σχέσεων. 

Υπάρχουν λοιπόν πραγματικοί φίλοι στο διαδίκτυο ή όλοι μαζί ζούμε μια ψευδαίσθηση, μια αυτοϊκανοποίηση; 

Δεν υπάρχει πραγματική φιλία στο διαδίκτυο. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο είναι κάποιες γνωριμίες, οι οποίες πολλές φορές αποδεικνύονται λαθεμένες ή και καταστροφικές.

Δεν μπορεί ακόμα το διαδίκτυο να δημιουργήσει τέτοιου είδους διαπροσωπικές σχέσεις, ικανές για να δημιουργήσουν πολιτικά κινήματα.

Εξάλλου, αν το διαδίκτυο μπορούσε να δημιουργήσει τέτοια πολιτικά κινήματα, να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν ήδη απαγορεύσει.


hassapis-peter
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

1 σχόλιο :

  1. Η ευγένεια είναι βασικό συστατικό της φιλίας. Και με την αδιακρισία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μπουκάρισμα στην προσωπική ζωή του άλλου, χάνεται κάθε κοσμιότητα κοινωνικής φύσεως.Έχεις απόλυτο δίκαιο επίσης να τονίζεις την επιφανειακότητα των διαδικτυακών σχέσεων. Οι άνθρωποι αφήνουν απλά ίχνη τα οποία ο άλλος μυρίζει, όπως το σκυλί μυρίζει τα ούρα άλλων σκυλιών όταν τα βγάζουμε βόλτα. Με μια απουσία μιλάμε, όπως κάνω κι εγώ τώρα. Ακόμα και όταν ξέρεις κάποιον, από τη στιγμή που θα μπείτε στη διαδικασία της διαδικτυακής επικοινωνίας, αναπτύσσεται μια αμηχανία και ακόμα και στη δια ζώσης επικοινωνία, δημιουργείται απόσταση και ψυχρότητα. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια με τους πραγματικούς φίλους.

    Φλωρεντία Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.