Ιντερπόλ: Πάνω από 5 δισ. έβγαλαν οι διακινητές πέρυσι από τους πρόσφυγες...


 
Τα κέρδη των διακινητών ξεπέρασαν τα 5 δισ. δολάρια, από τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη πέρυσι, αναφέρει έκθεση της Ιντερπόλ και της Europol.
Εννιά στους 10 πρόσφυγες και μετανάστες που μπήκαν στην
Ευρωπαϊκή Ενωση το 2015 βασίστηκαν στις «υπηρεσίες» των εγκληματικών δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στις προσφυγικές διαδρομές και η αναλογία αυτή πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, σύμφωνα με την έκθεση.
Περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μπήκαν στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Οι περισσότεροι από αυτούς πλήρως 3.000-6.000 ευρώ, οπότε τα συνολικά κέρδη των διακινητών πιθανόν κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις δύο υπηρεσίες Για το «ξέπλυμα» αυτών των χρημάτων, «κούριερ» των διακινητών πέρασαν από τα σύνορα τεράστια ποσά και τα κέρδη διοχετεύτηκαν σε αγορές αυτοκινήτων, εστιατόρια, ή μεταφορικές εταιρείες, αναφέρει το Reuters.
Τις περισσότερες φορές, οι διοργανωτές αυτών των δικτύων είναι συμπατριώτες με τους πρόσφυγες, συχνά όμως έχουν άδεια παραμονής στην ΕΕ ή αντίστοιχα διαβατήρια. «Η βασική δομή των δικτύων λαθροδιακίνησης προσφύγων περιλαμβάνουν δύο ηγέτες, που συντονίζουν τις ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής που ακολουθούν, άτομα που κάνουν προετοιμασία τοπικά μέσω προσωπικών επαφών και ευκαιριακούς διαμεσολαβητές οι οποίοι μπορεί να βοηθήσουν στην προσέλκυση ενδιαφερόμενων», αναφέρει η έκθεση.
Επίσης, διεφθαρμένοι αξιωματούχοι μπορεί να αφήσουν οχήματα να περάσουν από τους συνοριακούς ελέγχους, ή σκάφη. Περίπου 250 hotspot λαθροδιακίνησης, κυρίως σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων ή αεροδρόμια, έχουν εντοπιστεί κατά μήκος των διαδρομών των προσφύγων. Τα 170 βρίσκονται εκτός της ΕΕ και τα 80 έξω από αυτή.