νόμος BRRD που προσδιορίζει τους τρόπους εξυγίανσης μιας τράπεζας και περιλαμβάνει και το περίφημο bail in σε ομολογιούχους και καταθέτες.
Στην περίπτωση της Αυστρίας το bail in περιορίστηκε στις ομολογιακές εκδόσεις και όχι στις καταθέσεις αλλά αποτελεί την πρώτη επίσημη εφαρμογή – υποχρεωτικά – του bail in με haircut 53,98%.
Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ένας μαύρος κύκνος προσγειώθηκε στη μέση της Ευρώπης, χτυπώντας την Αυστρία.
Στην Αυστρία, η «bad bank» Hypo Alpe Adria προχώρησε σε ακούσιο «bail-in» προς τους μετόχους και πιστωτές όταν αποκαλύφθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα 8,5 δισεκ. ευρώ λόγω της επιδείνωσης της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Η Αυστρία είχε εθνικοποιήσει πριν 6 χρόνια την τράπεζα HETA Hypo Alpe-Adria-Bank International λόγω των επισφαλών δανείων που προέρχονταν κυρίως από τις δραστηριότητες στην Γιουγκοσλαβία.
Αφού χάθηκαν πολλά δισεκ των φορολογούμενων για να στηρίξουν Hypo Alpe, ο υπουργός Οικονομικών Hans Jörg Schelling αποφάσισε τον Μάρτιο του 2015, την εξαγορά της τράπεζας από το δημόσιο.
Μετά από απόφαση της αυστριακής τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Αυστρίας για πρώτη φορά ευρωπαϊκή χώρα χρησιμοποίησε τον νέο νόμο που προβλέπει την αναδιάρθρωση και εξυγίανση των τραπεζών ή οδηγία BRRD που μεταξύ άλλων εισηγείται το bail in σε πιστωτές και καταθέτες.
Στις 10 Απριλίου του 2016 η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών της Αυστρίας (FMA) έλαβε την εξής απόφαση για την HETA Hypo Alpe-Adria-Bank International
Επέβαλε
1)100% bail-in για όλες τις υποχρεώσεις μειωμένης εξασφάλισης,
2) 53,98% bail-in, για όλα τα επιλέξιμα στοιχεία του παθητικού όπως προνομιούχες εκδόσεις
3)Ακύρωση όλων των τόκων από 1.3.2015.
4)Εναρμόνιση των προθεσμιών λήξης του συνόλου των επιλέξιμων υποχρεώσεων έως 31/12/2023.
Σύμφωνα με την απόφαση για την HETA, η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
Η τραπεζική αρχή της Αυστρίας επέβαλλε haircut 54% στα στοιχεία παθητικού της HETA και επέκτεινε τις διάρκειες όλων των επιλέξιμων ομολόγων έως τα τέλη του 2023 για να βοηθήσει ώστε να καλυφθεί κεφαλαιακό έλλειμμα 8 δισεκ. ευρώ στον ισολογισμό της τράπεζας.
Με την κίνηση αυτή μηδενίστηκαν τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας.
«Ενώ η εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου εξυγίανσης και ανάκαμψης των τραπεζών θεωρούνται αχαρτογράφητα νερά, τόσο από νομικής όσο και από πρακτική άποψη, ωστόσο η ομαλή εξυγίανση είναι πιο συμφέρουσα από την αφερεγγυότητα στην οποία βρέθηκε η τράπεζα....
Η κεφαλαιακή αποτυχία των τραπεζών παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα στην ΕΕ επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers την διάσωση στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η περίπτωση της αυστριακής τράπεζας αποτελεί την πρώτη επίσημη εφαρμογή του bail in στο ευρωπαϊκό banking.
Η HETA Hypo Alpe-Adria-Bank International κατείχε χρέος 11 δισεκ. ευρώ της επαρχίας Carinthia (Καρινθία) η οποία δεν μπορεί να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η επαρχεία της Carinthia προσπάθησε να αγοράσει τα ομόλογα με discount αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από ομολογιούχους με επικεφαλής την Commerzbank AG και την Pacific Investment Management Co. τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μερικοί από τους πιστωτές σχεδιάζουν να υποβάλλουν μια προσφορά προς την Αυστρία με στόχο το 92% της ονομαστικής αξίας....
Την Τρίτη 12 Απριλίου οι εμπλεκόμενοι πιστωτές θα συναντηθούν στο Λονδίνο για να χαράξουν την στρατηγική τους.
Μερικοί πιστωτές είχαν ήδη προσβάλλει την απόφαση που ενεργοποιεί το bail in στην αυστριακή τράπεζα.
bankingnews