Οι λιωμένοι πάγοι παρασύρουν τον Βόρειο Πόλο προς τα ανατολικά...

Η υπερθέρμανση αλλάζει ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο η Γη περιστρέφεται, υποστηρίζει μια νέα μελέτη της NASA.

Το λιώσιμο των παγοκαλυμμάτων, ειδικά της Γροιλανδίας,
αλλάζουν την κατανομή του τεράστιου βάρους των υδάτων πάνω στη Γη με συνέπεια η ταλάντωση στον Βόρειο Πόλο να τον μετακινεί αργά, αλλά σταθερά ανατολικά προς το Λονδίνο.
Η παρακολούθηση της κίνησης του άξονα της Γης άρχισε το 1899. Ο πραγματικός ή γεωγραφικός βόρειος πόλος (η βόρεια άκρη του άξονα περιστροφής του πλανήτη μας) κατά τον 20ό αιώνα μετακινείτο με ρυθμό περίπου δέκα εκατοστών κάθε χρόνο προς τα δυτικά, προς τις ακτές του Καναδά. Όμως στον 21ό αιώνα συνέβη μια δραματική στροφή 75 μοιρών με αποτέλεσμα ο Βόρειος Πόλος να μετατοπίζεται προς τα ανατολικά κατά μήκος του πρώτου μεσημβρινού του Γκρίνουιτς  και συγκεκριμένα προς το Λονδίνο.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Σουρέντρα Αντικάρι του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Science Advances» βασίζεται σε ανάλυση στοιχείων που έλαβαν κατά την περίοδο 2002-2015 οι δορυφόροι GRACE της NASA, που μετρούν τις αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη μας. Η μετακίνηση μεγάλων μαζών νερού έχει ως συνέπεια τέτοιες αλλαγές.
«Για πρώτη φορά διαθέτουμε αδιαμφισβήτητα στοιχεία που δείχνουν ότι οι αλλαγές στην κατανομή του νερού στην ξηρά σε παγκόσμια κλίμακα αλλάζει επίσης την κατεύθυνση προς την οποία μετακινείται ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας», δήλωσε ο Αντικάρι. Για παράδειγμα, όπως είπε, η Ινδική υποήπειρος και η Κασπία Θάλασσα χάνουν συνεχώς ποσότητες νερού, με συνέπεια ο άξονας της Γης να «γέρνει» προς τα ανατολικά.
Μόνο η Γροιλανδία χάνει από το 2003 και μετά 272 τρισεκατομμύρια κιλά πάγου ετησίως κατά μέσο. Επιπλέον, η Δυτική Ανταρκτική χάνει 124 τρισ. κιλά το χρόνο, ενώ αντίθετα η Ανατολική Ανταρκτική «κερδίζει» περίπου 74 τρισ. κιλά. Όλες αυτές οι αλλαγές προκαλούν συνδυαστικά τη μετατόπιση του Βορείου Πόλου προς Ανατολάς.
Όπως επισήμαναν οι επιστήμονες, η μετακίνηση του Βόρειου Πόλου μπορεί να μην είναι επικίνδυνη για το μέλλον του πλανήτη, αλλά οπωσδήποτε δείχνει τον τεράστιο αντίκτυπο της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.


econews