Τουρκία και Σ. Αραβία «στήνουν» Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στη βόρεια Συρία (χάρτες)

Στέφανος Μυτιληναίος Αρθρογράφος, Συγγραφέας.

Τουρκία και Σ. Αραβία «στήνουν» Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο στη βόρεια Συρία (χάρτες)
 Τα εδάφη που έχει καταλάβει το Ισλαμικό Κράτος στα
βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, αποτελούν το πιο «καυτό» γεωπολιτικό πεδίο μάχης αυτή τη στιγμή στη Συρία, με κίνδυνο αυτή η περιοχή να προκαλέσει παγκόσμια πολεμική σύγκρουση, αφού για τον έλεγχό τους ερίζουν η Τουρκία (με μακρύ της χέρι τους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές «αντάρτες» και την Αλ Κάιντα), η κυβέρνηση της Δαμασκού και οι Κούρδοι και από «πίσω» ΗΠΑ και Ρωσία.


Τα εδάφη που βρίσκονται μέσα στο κόκκινο περίγραμμα, στον χάρτη που ακολουθεί, είναι οι περιοχές που οι Τούρκοι θέλουν να καταληφθούν από τους «μετριοπαθείς» και την Αλ Κάιντα, η ίδια ακριβώς περιοχή που ο Ερντογάν ήθελε να καταλάβει για να δημιουργήσει τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας».
Τα εδάφη αυτά θέλουν να καταλάβουν και οι Κούρδοι για να ενώσουν το καντόντι της Αφρίν, στα δυτικά, με το καντόνι της Κόμπανι ανατολικά. Είναι το «καυτό» γεωπολιτικό πεδίο μάχης.

aleppo_north_map Κίτρινο χρώμα: ΚΟΥΡΔΟΙ, πράσινο χρώμα: ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ, «Μετριοπαθείς» (τουρκόφιλοι), κόκκινο χρώμα: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, μαύρο χρώμα: ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Μιλώντας στο ARA News ο Αϊντίν Σελτσέν (Aydin Selcen), πρώην γενικός πρόξενος της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, είπε ότι ενώ η προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να σφραγιστούν με φράχτη τα 98 χιλιόμετρα των συνόρων Συρίας – Τουρκίας που από την πλευρά της Συρίας κατέχει το Ισλαμικό Κράτος, η τουρκική προτεραιότητα είναι να εμποδίσει τους Κούρδους από το να ενώσουν τις κουρδικές πόλεις Κόμπανι (ανατολικά) και Αφρίν (δυτικά).
«Για τις ΗΠΑ προτεραιότητα είναι να σφραγιστούν τα 98 χιλιόμετρα συνόρων της Τουρκίας με το Ισλαμικό Κράτος, αδιαφορώντας ποιος θα το κάνει με πιθανή εξαίρεση την Αλ Νούσρα», είπε.
Να εξηγήσουμε. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ανεφοδιάζεται μέσω Τουρκίας. Απαίτησαν λοιπόν από τους Τούρκους με τον πιο αυστηρό τρόπο να σφραγίσουν τα σύνορά τους.
Οι Τούρκοι αντί να αρχίσουν να χτίζουν τον φράχτη στα σύνορα με το Ισλαμικό Κράτος, τον χτίζουν στα σύνορα με τις κουρδικές περιοχές στα ανατολικά. Αντί να σφραγίσουν τα σύνορα με τους τζιχαντιστές, σφραγίζουν τα σύνορα με τους Κούρδους.
Οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με αυτό. Ο καιρός που τους «πουλούσε» τρέλα ο Ερντογάν και αυτοί αγόραζαν αποτελεί από το καλοκαίρι του 2015 παρελθόν.
Ο Ερντογάν λέει στους Αμερικανούς να τον αφήσουν να εισβάλει στη Συρία, να καταλάβει την περιοχή που έχουμε σημειώσει στον χάρτη με το κόκκινο περίγραμμα και έτσι να σφραγίσει τα σύνορα.
Οι Αμερικανοί του λένε ότι δεν χρειάζεται να εισβάλει πουθενά για να σφραγίσει σύνορα, μπορεί να τα σφραγίσει μια χαρά και από το δικό του έδαφος.
Ο Ερντογάν έβαλε τις τελευταίες ημέρες τους μισθοφόρους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές του να επιτεθούν στο Ισλαμικό Κράτος, στην περιοχή εντός του κόκκινου περιγράμματος, για να την καταλάβουν εκείνοι για λογαριασμό του φυσικά.
Βεβαίως, ο πονηρός ανατολίτης θα λέει στους Αμερικανούς ότι οι «μετριοπαθείς» πολεμάνε για λογαριασμό τους, όπως τους παραμύθιαζε εδώ και πέντε χρόνια, ενώ στην πραγματικότητα εκείνοι θα δουλεύουν για τον «σουλτάνο» και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, οι «μετριοπαθείς» δεν έχουν σημειώσει και κάποια σπουδαία πρόοδο στην «επίθεση» τους ανατολικά προς το Ισλαμικό Κράτος στη συνοριακή γραμμή.
Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν, ο Ερντογάν αντί να τα σφραγίσει θέλει να καταλάβει την περιοχή, πράγμα που το ονομάζει «σφράγισμα» δίχως να πείθει κανέναν. Ποιο είναι όμως πραγματικά το ζόρι του Ερντογάν;
«Για την Τουρκία προτεραιότητα είναι να εμποδίσει τους Κούρδους της Συρίας να ενώσουν τα καντόνια της Κόμπανι και της Αφρίν, με κάθε κόστος», δήλωσε στο ARA News ο Αϊντίν Σελτσέν.
Ακριβώς. Για τους Τούρκους προτεραιότητα δεν είναι η καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά των Κούρδων.
Οι Τούρκοι έχουν έναν εφιάλτη. Ένα δεύτερο κουρδικό κράτος στα νότια σύνορά τους.
Οι Τούρκοι φοβούνται ότι ένα κουρδικό κράτος στη βόρεια Συρία είναι το πρώτο πραγματικό βήμα για τη διχοτόμηση (αν όχι διαμελισμό) της Τουρκίας.
Ο μόνος τρόπος να αποτραπεί το «κουρδικός εφιάλτης» είναι τα εδάφη που κατέχει τώρα το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα με την Τουρκία να τα καταλάβουν για λογαριασμό του Ερντογάν οι μισθοφόροι «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές του και οι Τούρκοι «εθελοντές» που μάχονται στη Συρία, αφού δεν μπορεί να καταλάβει την περιοχή επίσημα ως Τουρκία.
Έτσι θα κόψει τους Κούρδους στη μέση, όπως είναι τώρα δηλαδή, και ουδέποτε θα δημιουργηθεί το ενιαίο συριακό Κουρδιστάν (Ροζάβα – δυτικό Κουρδιστάν) που φοβάται ότι θα ανατινάξει την Τουρκία από το μαλακό της υπογάστριο.
Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι υπάρχει επιθυμία ισχυρών κύκλων διχοτόμησης ή διαμελισμού της Τουρκίας. Και τις έχει «καταγγείλει». Το θέμα είναι ότι η Τουρκία παραμεγάλωσε πληθυσμιακά και μαζί παραμεγάλωσαν και τα προβλήματα που δημιουργεί εξαιτίας του ρόλου που επιθυμεί να παίξει ως νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Η Τουρκία ενθαρρύνει και επιτρέπει στους εξτρεμιστές ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένου και των Ισλαμικό Κράτος και Αλ Νούσρα να επιτίθενται στο YPG [κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού], βομβαρδίζοντας τις θέσεις του YPG μέσα από το τουρκικό έδαφος με πυροβολικό, διεισδύοντας και εκπαιδεύοντας ένοπλους του FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) να πάρουν τον έλεγχο της παραμεθορίου», δήλωσε ο Σελτσέν σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ARA News.
Ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ «το πιθανότερο θα ακούσουν» τις τουρκικές απαιτήσεις. Δεν γνωρίζουμε από που εξάγει αυτό το συμπέρασμα. Μάλλον αυτός είναι ο τουρκικός πόθος.
«Οι Ηνωμένες πολιτείες πρέπει και θα διευκολύνουν τις επιθυμίες της Άγκυρας να μπορέσει να διεκδικήσει επιρροή στη Συρία από τον βορρά», ενώ παράλληλα θα προσφέρουν και κάποια υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας, υποστηρίζει.
Αυτό θα ήταν το ιδανικό σενάριο για τους Τούρκους αλλά πάσχει.
Πρώτον, ποιος τους είπε ότι οι Αμερικανοί θέλουν πλέον την Τουρκία -και μάλιστα την Τουρκία του Ερντογάν- να αποκτήσει επιρροή στη Συρία.
Το θέμα είναι να «κουρευτεί» η Τουρκία, που σήκωσε κεφάλι, αμφισβητεί ευθέως και προσβλητικά την αμερικανική ηγεμονία, υποστηρίζει το παγκόσμιο τζιχαντιστικό κίνημα (αυτό το ξέρουν μέχρι και οι πέτρες) και συνωμοτεί με τη Σαουδική Αραβία ανοιχτά για την παλινόρθωση του χαλιφάτου. Εξάλλου τόσο ο Ερντογάν όσο και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι υψηλόβαθμοι «αδελφοί» στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τη μήτρα του παγκόσμιου εξτρεμιστικού Ισλάμ.
Εάν επιτραπεί στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία να πάρουν τον «έλεγχο» που επιθυμούν στη βορειοδυτική Συρία, αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες.
Ας μην λησμονούμε, εξάλλου, και τον «άξονα» Βερολίνου (Γερμανίας), Κιέβου (Ουκρανίας), Άγκυρας (Τουρκίας) και Ριάντ (Σαουδικής Αραβίας) που αποσκοπεί στον εξοστρακισμό των Αμερικανών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και στην αποκατάσταση των αυτοκρατοριών (γερμανικής και οθωμανικής) στην ισχύ που είχαν πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γιατί πίσω από όλα αυτά τα παιχνίδια βρίσκεται και η Γερμανία. Η ίδια Γερμανία που κήρυξε οικονομικό πόλεμο με τη «λιτότητα» στη μεσογειακή Ευρώπη, η ίδια Γερμανία που προσπαθεί μέσα από την υπερχρέωση της Ελλάδας να «βάλει χέρι», σε συνεννόηση με την Τουρκία, στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου, με τον αγωγό που θέλουν να περάσει μέσα από την Τουρκία να τον έχει αναλάβει να κατασκευάσει γνωστή «σκανδαλιάρα» γερμανική εταιρεία.
Δεύτερον, σε όλο αυτό το σενάριο «απουσιάζει» η Ρωσία ως παράγοντας. Η Ρωσία έχει εμπλακεί στη Συρία και όσοι νομίζουν ότι οι Ρώσοι απέσυραν στρατεύματα από τη χώρα μάλλον είναι ευκολόπιστοι.
Οι Ρώσοι τα έχουν «βρει» κατά τα φαινόμενα έως ένα βαθμό με τους Αμερικανούς. Όταν Ρώσοι και Αμερικανοί «χαράζουν» χάρτες επιρροής ανατολικά και δυτικά του Ευφράτη, στα σενάρια τους δεν συμπεριλαμβάνονται Τουρκία και Σαουδική Αραβία.
Τρίτον, το Ιράν σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσει Τουρκία και Σαουδική Αραβία να μετατρέψουν τη βορειοδυτική Συρία σε προτεκτοράτο τους.
Τέταρτον, ο περιφερειακός παίκτης που λέγεται Ισραήλ, θα ήθελε όσο τίποτα άλλο να εξαλειφτεί η κάθε ισλαμιστική απειλή, σιιτική ή σουνιτική, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα ισχυρό Κουρδιστάν που θα ολοκληρώσει τον άξονα της «συμμαχίας του καλού» Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Τα προβλήματα του Ισραήλ λύνονται μόνο με ανεξάρτητο Κουρδιστάν, όλες οι άλλες λύσεις διαιωνίζουν την κατάσταση πολιορκίας στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Την Παρασκευή ο Διεθνής Συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ βομβάρδισε και κατέστρεψε εκτοξευτήρες ρουκετών και συστοιχίες πυροβολικού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κοντά στη Μανμπίτζ.
Το πρακτορείο ειδήσεων Amaq της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετέδωσε την Κυριακή ότι αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 20 αεροπορικές επιδρομές σε υποστήριξη της τουρκόφιλης «μετριοπαθούς» ισλαμιστικής αντιπολίτευσης σε μάχες με τους τζιχαντιστές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Είναι πολύ πιθανό η Άγκυρα να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους εξτρεμιστές ισλαμιστές να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ, στο βόρειο Χαλέπι.
Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι 100 Τούρκοι κομάντος εισήλθαν στη Συρία, μπήκαν στις γειτονιές του Χαλεπιού που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και μάχονται ενάντια στους Κούρδους. Μεταξύ αυτών και αξιωματικοί των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, της ΜΙΤ.

aleppo_city Στον χάρτη βλέπετε πώς είναι «μοιρασμένη» η πόλη του Χαλεπιού. Με κόκκινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει η κυβέρνηση, με πράσινο χρώμα οι συνοικίες που ελέγχει η Αλ Κάιντα και οι σύμμαχοί της μισθοφόροι της Τουρκίας και η κίτρινη βούλα είναι η κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ.

Η απάντηση ήρθε και από τους Σύρους, με τον Σύρο πρωθυπουργό να προαναγγέλλει μεγάλη στρατιωτική επιχείριση σε συνεργασία με τη Ρωσία ενάντια στους τουρκόφιλους στασιαστές στο Χαλέπι.
Η Τουρκία φαίνεται ότι επίσης ενθαρρύνει την ίδρυση από το Μέτωπο Αλ Νούσρα, δηλαδή την Αλ Κάιντα στη Συρία, ενός τζιχαντιστικού «εμιράτου» στην επαρχία της Ιντλίμπ. Ενός «εμιράτου» προτεκτοράτου της.

idlib_map Χάρτης της επαρχίας της Ιντλίμπ που κατέχεται εξολοκλήρου, εκτός από έναν μικρό κυβερνητικό θύλακα, από την Αλ Κάιντα και τους τουρκόφιλους «μετριοπαθείς» ισλαμιστές. Στα δυτικά, στα σύνορα με την επαρχία της Λαττάκειας, είναι η πόλη Τζισρ Αλ Σούγκουρ. Από εκεί εκδιώχθηκαν χιλιάδες κάτοικοι, έγιναν πρόσφυγες, και «αποικίστηκε» με χιλιάδες Τούρκους Ουιγούρους της Κίνας. Έχει υποστηριχτεί ότι ο Ερντογάν εκδιώκει τους ντόπιους πληθυσμούς για να εποικίσει την Ιντλίμπ με τουρκικές φυλές της Ασίας και της Κίνας. Στην Ιντλίμπ επαναλαμβάνεται το σενάριο του ψευδοκράτους της Κύπρου.


Διαβάστε οπωσδήποτε: Η Τουρκία σε συνεργασία με την Αλ Κάιντα εποικίζει τη Συρία με Τούρκους της Κίνας

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι έχουν βάλει στόχο να απελευθερώσουν την πόλη Μανμπίτζ από το Ισλαμικό Κράτος.
«Είναι σημαντικό [να απελευθερωθεί η Μανμπίτζ] γιατί είναι η τελευταία μεγάλη πόλη που κρατά το Ισλαμικό Κράτος στον βορρά. Και η Τζαραμπλούς είναι σημαντική, αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο η Μανμπίτζ. Η Μανμπίτζ είναι ο κόμβος», δήλωσε στο ARA News ο Ραντζ Ταλαμπανί, αξιωματικός των κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας.
manbij_map
Όπως γίνεται κατανοητό σε αυτό το κομμάτι γης, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού, θα κριθούν όλα.
Εάν Τουρκία και Σαουδική Αραβία θα καταφέρουν να αναβιώσουν το χαλιφάτο τους, εάν οι Κούρδοι θα καταφέρουν να κερδίσουν την πολυπόθητη ελευθερία τους, η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, ο «ιερός πόλεμος» που κήρυξε εναντίον όλων το Ισλαμικό Κράτος.
Στο ίδιο κομμάτι γης θα κριθούν επίσης ΗΠΑ και Ρωσία, εάν θα συνεχίσουν να αποτελούν παγκόσμιες υπερδυνάμεις ή θα εκχωρήσουν τη Μέση Ανατολή στους ισλαμιστές Άγκυρας και Ριάντ.
Στην ίδια περιοχή, και αυτό ας μην προσπεραστεί ως «ιδεοληψία», βρίσκεται και η πόλη της ισλαμικής «Αποκάλυψης», η Νταμπίκ. [Διαβάστε τα πάντα για τις τζιχαντιστικές προφητείες περί της Αποκάλυψης στον ακόλουθο σύνδεσμο: ΝΤΑΜΠΙΚ].
dabiq
Η Νταμπίκ, σύμφωνα με τις προφητείες των ισλαμιστών, είναι η πόλη που θα γίνει η μάχη της Αποκάλυψης. Οι τζιχαντιστές την κατέλαβαν διότι θέλουν να προκαλέσουν εκεί τον αποκαλυπτικό πόλεμο που θα φέρει τον «μεσσία» τους στη Γη.
Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι και οι μουρλοί της Άγκυρας σε απόλυτη «συνεννόηση» με τη μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας συμμερίζονται τις ίδιες «αποκαλυπτικές» δοξασίες, θα ήταν καλό να μην αποκλείονται από τους σχεδιασμούς Ερντογάν και Σαουδικής Αραβίας για την περιοχή αυτές οι μεσσιανικές προσδοκίες.
Να μην θεωρηθεί υπερβολικό αλλά ίσως, αλλά με μεγάλη πιθανότητα, στόχος είναι να προκληθεί μια παγκόσμια σύρραξη με επίκεντρο την Νταμπίκ, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία δηλαδή.
Να μην λησμονούμε ότι ο βασιλιάς της Ιορδανίας έχει μιλήσει πολλές φορές, ξεκάθαρα, ότι βρισκόμαστε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ και η Ρωσία έχει απειλήσει ευθέως Τουρκία και Σαουδική Αραβία ότι η εμπλοκή τους στη βορειοδυτική Συρία μπορεί να προκαλέσει έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι κουβέντες αυτές που έχουν ειπωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη δεν πρέπει να θεωρούνται «ρητορικά» σχήματα, αλλά εντελώς κυριολεκτικά.
Το πεδίο της μάχης έχει στηθεί, αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι ποιος θα σταματήσει Τουρκία και Σαουδική Αραβία από το να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα είναι η Μόσχα, θα είναι η Ουάσιγκτον, ή θα είναι Μόσχα και Ουάσιγκτον μαζί στην ιστορική τους αποστολή, όπως διαφαίνεται, να διασώσουν την ανθρωπότητα από έναν Παγκόσμιο Πόλεμο που μελετάνε εδώ και καιρό οι συνωμότες του «άξονα του κακού», δηλαδή Βερολίνο, Άγκυρα και Ριάντ;
Αφήνουμε το ερώτημα να… αιωρείται…

tribune