Ιαπωνία:Αυτό θα πει τρελός καπιταλισμός...

Στην πώληση ομολόγων με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία προχώρησε η Ιαπωνία

 
Στην πώληση ομολόγων με αρνητικά επιτόκια για πρώτη φορά στην ιστορία προχώρησε η ΙαπωνίαΗ κίνηση αυτή αποτελεί το τελευταίο σημάδι μίας παγκόσμιας κατάρρευσης στα κόστη δανεισμού
Σε πώληση 10ετών κρατικών ομολόγων με αρνητικό επιτόκιο προχώρησε σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου η Ιαπωνία, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η πώληση αυτή αποτελεί το τελευταίο σημάδι μίας παγκόσμιας κατάρρευσης στα κόστη δανεισμού, η οποία έχει ανατρέψει όλες τις υποθέσεις που υπήρχαν μέχρι σήμερα για τη λειτουργία των χρηματαγορών, καθώς οι υπεύθυνοι για τη νομισματική πολιτική παίρνουν όλο και πιο δραστικά μέτρα για να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης, η κατάσταση αυτή τονίζει τις προκλήσεις της διατήρησης των αντισυμβατικών μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες.
Η αβεβαιότητα που προήλθε από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ιαπωνίας σχετικά με την πολιτική αρνητικών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε ένα ποσοστό 50% δυσαρεστημένων ψηφοφόρων σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με έρευνα της προηγούμενης εβδομάδας.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ακολούθησε τον προηγούμενο μήνα την Ελβετία, τη Σουηδία, τη Δανία και την ΕΚΤ, μειώνοντας τα επιτόκιά της κάτω από το 0, προκειμένου να εμποδίσει τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό.
«Δεν πιστεύω ότι θα προκαλούσε έκπληξη εάν κάτι τέτοιο συμβεί και στη Γερμανία», λέει ο Peter Goves, στρατηγικός αναλυτής της Citigroup για τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ αναμένεται ότι θα ανακοινώσει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής την επόμενη εβδομάδα, ενώ τα 10ετή γερμανικά ομόλογα έχουν απόδοση μόλις 0,13%.

 bankingnews