Μπορούμε και μόνοι μας...

Γράφει ο Κλεισθένης.
 

Λίγες σκέψεις για την αντιμετώπιση του αύριο.

Βασικός μοχλός της ανάπτυξης είναι οι δημόσιες επενδύσεις. Η πολιτεία δίνει  τον αναπτυξιακό προσανατολισμό. Ιδιωτικές επιχειρήσεις και επενδύσεις που συμβαδίζουν με τον αναπτυξιακό προσανατολισμό προωθούνται και στηρίζονται απ' την πολιτεία.

Βάση της οικονομικής ανάπτυξης είναι ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, αλιεία, κτηνοτροφία κτλ) και μικρές έως μεσαίες μονάδες τυποποίησης κοντά στον τόπο παραγωγής των παραγόμενων προϊόντων. Βασικός στόχος η αυτάρκεια της χώρας και των πολιτών στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Η χώρα θα στηριχτεί σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε κάθε χωριό, κωμόπολη και πόλη.

Προωθούμε την ανάπτυξη του τουρισμού κάτω από τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και ενισχύουμε τον εφοδιασμό των τουριστικών επιχειρήσεων με τοπικά προϊόντα ή Ελληνικής παραγωγής. Προωθούμε και διευκολύνουμε την διεξαγωγή παγκόσμιων συνεδρίων σε κάθε πρόσφορο μέρος της επικράτειας.

Κάθε κομμάτι γης οφείλουμε να το καλλιεργούμε ακόμη και τους μικρούς μας κήπους. Κάθε πολίτης μπορεί να γίνει μικροκαλλιεργητής καταναλώνοντας δικά του προϊόντα. Πολλοί δήμοι φυτεύουν στα πεζοδρόμια νερατζιές και καλλωπιστικά δένδρα ενώ μπορούν να τα αντικαταστήσουν με λεμονιές, πορτοκαλιές, ελιές κτλ.

Κανένα μηχάνημα, παλιό ή καινούριο, δεν μένει εκτός λειτουργίας. Όλα στην διαδικασία της παραγωγής.
Ούτε ένα δημόσιο ακίνητο ανεκμετάλλευτο, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στεγάζονται σε δημόσια ακίνητα.
Παράγουμε οτιδήποτε χωρίς να επιδιώκουμε άμεσα το μέγιστο οικονομικό όφελος, αυτό έρχεται συγκεντρωτικά στην κοινωνία. Στοχεύουμε στην εξαγωγή των παραγόμενων εφ' όσον έχει καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνονται μέτρα για τυχόν τεχνητές ελλείψεις στην Ελληνική αγορά. Πριμοδοτούμε τα παραγόμενα είδη πρώτης ανάγκης, το κόστος αναλαμβάνει η Ελληνική κοινωνία, εφ' όσον τα παραγόμενα αυτά προϊόντα προορίζονται για την Ελληνική αγορά και το κόστος παραγωγής είναι αποτρεπτικό.

Δεν εισάγουμε προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όταν δεν έχει διατεθεί η Ελληνική παραγωγή. Η αποτροπή αυτών των εισαγωγών μπορεί να γίνει με τελωνειακά μέτρα.

Οι βασικοί τομείς της ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών, συγκοινωνιών κτλ είναι στην ιδιοκτησία της πολιτείας, αυτοί οι τομείς δεν επιδιώκουν κέρδη αλλά την βιωσιμότητά τους και την ανάπτυξή τους. Η πολιτεία δεν γίνεται επιχειρηματίας σε άλλες δραστηριότητες, θέτει όμως του κανόνες. Δεν προκρίνουμε τα ΣΔΙΤ. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτών μειώνει το επιχειρηματικό ρίσκο των ιδιωτών και λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου, εξασφαλίζει την χωρίς ρίσκο κερδοφορία των ιδιωτών και φορτώνει τις ζημίες στο δημόσιο.

Ιδρύουμε  τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο για την χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με σκοπό όχι το τραπεζιτικό κέρδος αλλά την βιώσιμότητά της.

Προωθούμε την αυταπασχόληση και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.