Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

Έχουν βάση οι καταγγελίες για την συμφωνία στο Γιουρογκρούπ;


Γράφει ο Κλεισθένης.
"Κουτσοί στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα" λέει ο θυμόσοφος λαός μας.
 


Η κριτική για την συμφωνία του Βαρουφάκη στο γιουρογκρούπ έρχεται από τα δεξιά, από τα αριστερά και από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
 


Το να ασχοληθεί κάποιος με την κριτική απ' τα δεξιά είναι χαμένος χρόνος. Η δεξιά πήρε απάντηση στις πρόσφατες εκλογές. Εξάλλου η κριτική της συμβαδίζει με τα θέλω του Σόιμπλε και των άλλων υπερνεοφιλελεύθερων γυπών της Ε.Ε.
 


Η κριτική που γίνεται απ' τα αριστερά ειδικότερα απ' το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Η διαπραγμάτευση έγινε υπό την Δαμόκλειο σπάθη της λογικής ο λαός δεν θέλει έξοδο απ' την Ε.Ε και την ευρωζώνη. Αν δεχτούμε ότι αυτή είναι η θέληση του λαού, περιμέναμε κάτι καλύτερο στην διαπραγμάτευση;
 


Η θέση του ΚΚΕ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ για έξοδο απ' την Ε.Ε και την ευρωζώνη δυστυχώς δεν έτυχε της πλειοψηφίας στις πρόσφατες εκλογές. Μπορεί αυτά τα κόμματα να έχουν δίκιο και εγώ συμφωνώ με αυτές τις θέσεις αλλά αυτό δεν επιτρέπει να κάνουμε κριτική για την συμφωνία, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται την έξοδο απ' την Ε.Ε και το ευρώ, με αυτά πορεύτηκε και κέρδισε τις εκλογές. Η κριτική έχει να κάνει με την αδυναμία αυτών των κομμάτων να πείσουν τους Έλληνες για την ορθότητα των θέσεών τους δλδ αυτοκριτική.
 


Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέληση του λαού για παραμονή στην Ε.Ε και το ευρώ πιστοποιείται μόνο δημοσκοπικά, δεν έχουμε λαϊκή απάντηση σε δίλημμα ναι ή όχι. Δημοσκοπικά αλλά και εκλογικά η άποψη υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε και το ευρώ είναι πλειοψηφία. Απορώ όμως με πολλούς κάποιας ηλικίας που έζησαν με την δραχμή, γιατί είναι τόσο φανατικοί υπέρ του ευρώ; Αναπάντητο.
 


Εκείνο όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι η κριτική, πολεμική θα έλεγα, που κάνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την συμφωνία. Αυτά τα μέλη έχουν την γνώμη ότι αν συμμετείχαν στην διαπραγματευτική ομάδα θα έφερναν καλύτερα αποτελέσματα;
 


Η διαπραγμάτευση που θα έκαναν δεν θα περιορίζονταν απ' τον "κορσέ" της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για παραμονή στο ευρώ και την Ε.Ε; Με αυτές τις θέσεις δεν κατέβηκαν στις εκλογές; Αν μερικοί ψέλλιζαν για έξοδο τους τραβούσαν το αυτί και δήλωναν ότι είναι προσωπικές τους απόψεις, τα ξεχνάμε;
 


Για να πετύχεις συμφωνία που να εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα πρέπει να προτάξεις το δίλημμα ή μας δίνεται αυτά που είναι δίκαια και ωφέλιμα για τον Ελληνικό λαό ή φεύγουμε απ' την Ε.Ε και το ευρώ και θα πορευτούμε μόνοι μας στον Γολγοθά της πτώχευσης και της αλλαγής του νομίσματος.

 Στο κάτω-κάτω δεν θα έρθει και η καταστροφή αν δεν ανήκουμε στην Ε.Ε και δεν έχουμε σαν νόμισμα το ευρώ. 

Η ιστορία άλλα μας διδάσκει. Οσάκις είχαμε συνδέσει το εθνικό μας νόμισμα με άλλα σκληρά νομίσματα είχαμε οικονομική καταστροφή.

 Αυτά δεν τα γνωρίζουν οι ευρωλιγούρηδες; Τα γνωρίζουν και θέλουν την Ε.Ε και το ευρώ γιατί μόνον έτσι παραμένουν στην εξουσία. Δυστυχώς το σάπιο οικονομικοπολιτικό μας σύστημα στηριζόταν ανέκαθεν στους ξένους για να επιβιώνει.
 


Προσωπικά πιστεύω ότι τα δύσκολα στην διαπραγμάτευση έρχονται μετά τον Ιούνιο. Αν η χώρα και η κυβέρνηση αντέξει μέχρι το φθινόπωρο (δλδ αν την αφήσουν) τότε ίσως δοθούν κάποιες λύσεις στην ανθρωπιστική κρίση και την ελάφρυνση του χρέους.
 


Μέχρι τότε αναμένουμε τις εξελίξεις. Αυτό πάντως που θα μας δώσει "ζωή", η παραγωγικά ανασυγκρότηση της χώρας, ελάχιστα συζητιέται, δεν "πουλάει" όπως λένε οι δημοσιογράφοι, "πουλάνε" οι τηλεοπτικοί καυγάδες. Τέτοιοι τηλεθεατές είμαστε, τέτοιες συζητήσεις μας προβάλουν.
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.