Γρήγορα "φουσκώνει", γρήγορα "σκάει"...


Γράφει ο Κλεισθένης.
Ο λόγος για την κάθε μέρα και περισσότερη ενασχόληση με την Παπανδρεολογία.
Τα ΜΜΕ, εσωτερικού και εξωτερικού, μας προβάλουν το κόμμα που θα ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου σαν κάτι πολιτικά συνταρακτικό. Προσθέτουν και "ευσεβείς" πόθους για μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της ύπαρξης του Παπανδρεϊκού κόμματος. Ακόμη προπαγανδίζουν ότι τον Γιώργο Παπανδρέου θα τον ακολουθήσουν και πολλά κοινωνικά κινήματα. Τα λεγόμενα κινήματα, οικολογικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά κτλ δεν είναι σε θέση να "επιβάλουν" στους υποστηρικτές τους την υπερψήφιση του ενός ή του άλλου κόμματος που δηλώνουν ότι υποστηρίζουν. Οι δεσμοί ανάμεσα στα μέλη τους και τις ηγεσίες είναι πολιτικά χαλαροί.

Τα κόμματα, όπως έχω ξαναγράψει, δεν έχουν τύχη στο πολιτικό σκηνικό αν δεν εκφράζουν πολιτικά μερίδα της κοινωνίας.
Έχουμε δει στο πρόσφατο αλλά και το απώτερο παρελθόν, κόμματα να φαίνονται, ιδιαίτερα στις δημοσκοπήσεις, ότι παίρνουν ένα μεγάλο ή υπερβολικά μεγάλο ποσοστό. Η συνέχεια όμως είναι εντελώς αντίθετη.
Είδαμε παλιότερα το κόμμα του Αβραμόπουλου, αργότερα την ΔΗΜΑΡ και πρόσφατα το "ποτάμι".
Κόμματα με μεγάλα προεκλογικά δημοσκοπικά ποσοστά που εξαφανίστηκαν και εξαφανίζονται απ' τον πολιτικό χάρτη.
Εξαίρεση ίσως αποτελεί το κόμμα της χρυσής αυγής. Το συγκεκριμένο κόμμα εκφράζει εκτός απ' την δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό και τους αντικομμουνιστές, τους πρώην βασιλόφρονες, τους πρώην χουντικούς και άλλα περίεργα στρώματα της Ελληνικής κοινωνίας. Σίγουρα όμως, αν όχι σ' αυτές τις εκλογές, στις επόμενες το κόμμα Χ.Α θα είναι παρελθόν. Η αναγκαστική επάνοδος της Ν.Δ στις σταθερές της ιδεολογικοπολιτικές βάσεις θα εξαϋλώσει αυτό το φασιστικοναζιστικό μόρφωμα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά πολύ της Ν.Δ και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η διαφορά θα βαίνει αυξανόμενη. Το ρεύμα του νικητή θα παρασύρει, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα,  ακόμη πιο πολλούς.
Η απόφαση των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό απ' τα ψηφοδέλτια του κόμματος όσων από άλλους κομματικούς σχηματισμούς ήθελαν να συμμετέχουν έχει δύο αναγνώσεις.

Η πρώτη είναι:
Η "μονολιθικότητα" ενός κόμματος του κάνει καλό υπό την έννοια ότι το παρουσιάζει σαν πιο σταθερό και εμπιστεύσιμο. Ευνοεί την συσπείρωση των οπαδών του και "κόβει" τις πιθανές διαρροές. Διαφορετικά θα φαινόταν σαν τυχοδιωκτικό.

 Η δεύτερη είναι:
Το κόμμα θα χάσει μερίδα ψήφων που θα έφερναν οι υποψήφιοι που προέρχονται από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε εδώ είναι ότι οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν πάντα και σε μεγάλο αριθμό τις τυχόν μετακινήσεις των πολιτικών.

Αν δεχτούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απ' την μία χάνει τότε απ' την άλλη κερδίζει. Τα προπαγανδιστικά παιγνίδια δεν είναι σε θέση να αλλοιώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Εκείνο πάντως που πρέπει να προσεχθεί είναι ο λίγος χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές. Εδώ μερικοί στηρίζουν ότι ένα κόμμα Παπανδρέου ίσως να έχει κάποια επιτυχία. Ξεχνούν όμως ότι τα όσα συνέβησαν επί της πρωθυπουργίας Παπανδρέου είναι πρόσφατα. Εντάξει, ξεχνάμε αλλά όχι και τόσο...