Tι θα κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών;...


Γράφει ο Κλεισθένης.
Σαν πολίτες θα κληθούμε σε λίγες εβδομάδες να ψηφίσουμε. Τι θα μας επηρεάσει στην απόφασή μας;
 

Αναλυτές ισχυρίζονται ότι θα αντιπαλέψουν ο φόβος με τον θυμό.
 

Πιστεύουν ότι ο φόβος για το νέο, η αβεβαιότητα που έχει το αδοκίμαστο, οι τρομολάγνες δημοσιεύσεις του ντόπιου και διεθνούς τύπου θα κρίνουν το αποτέλεσμα υπέρ του συντηριτικού Σαμαρά. 
Φυσικά δεν το βροντοφωνάζουν, κρατάνε τα προσχήματα, ξέρουν ότι ο Σαμαράς θα χάσει, ίσως και με μεγάλη διαφορά απ' τον Τσίπρα.
 

Ο λαός μας, όντας μεσογειακός, αποφασίζει με κεντρικό γνώμονα το συναίσθημα. 
Ο λαός μας πέρασε τόσα δεινά απ' τα μνημόνια, ταπεινώθηκε τόσο απ' την δουλοπρέπεια της συγκυβέρνησης ώστε θα στηρίξει εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο θυμός θα νικήσει τον φόβο. 
Το πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο είναι "από χέρι" χαμένο.

Μια άλλη ανάγνωση των αντιθέσεων είναι; Το παλιό με το καινούριο.
 

Εδώ, ειδικά ο Σαμαράς θα ητηθεί κατά κράτος. Ο σαραντάρης (Τσίπρας) θα νικήσει, ίσως και με μεγάλη διαφορά τον εξηνταπεντάρη (Σαμαρα). Φαίνεται δημοσκοπικά και στην παράσταση νίκης.

Ένα άλλο δίπολο είναι; Η απελπισία με την ελπίδα. 


Προφανώς η απελπισία στην οποία έφερε τον Ελληνικό λαό η καταστροφική συγκυβέρνηση θα χάσει πανηγυρικά απ' την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. 
Το αν η ελπίδα θα αποδειχθεί φρούδα δεν πρόκειται να επηρρεάσει το αποτέλεσμα. 
Εξ άλλου θα αποδειχθεί μετά από πολύ χρόνο, οι εκλογές κρίνουν, δυστυχώς, προθέσεις. 
Η ιστορία κρίνει αποτελέσματα.

Ακόμη και η λογική "το μη χείρον βέλτιστον" είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ όχι γιατί πιστεύουν τα όσα διατυμπανίζει αλλά επειδή ίσως θα κάνει καλύτερη διαχείριση της κρίσης, θα απαλύνει κάπως τα δεινά που υποφέρουν οι Έλληνες λόγω των μνημονίων και του υπέρογκου και μη εξυπηρετήσιμου χρέους.
 

Φυσικά δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερό κόμμα. Είναι ένα συνονθύλευμα αναθεωρητών, κεντρώων, πρώην πασόκων ίσως και "λάιτ" δεξιών.
 

Η διαχείρηση μιας συστημικής και δομικής κρίσης μέσα στο πεδίο που την δημιούργησε (Ε.Ε) δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα, θα προσθέσει και άλλα. 
 Τα όσα διαδίδονται περί του αντιθέτου είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. 
Η κρίση είναι δομική της Ε.Ε και του ευρώ.
 

Οι αλλαγές που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δομικές και δεν αφορούν την έξοδό μας απ' την Ε.Ε και την ευρωζώνη. 

Όντας μέσα στο κλουβί με τα "λιοντάρια" δεν έχεις πιθανότητες ούτε να επιζήσεις πόσο μάλλον να ανατρέψεις τις πολιτικές που έχουν αποφασίσει.
 

Έχω ταχθεί υπέρ της αποδέσμευσής μας απ' την Ε.Ε και το ευρώ. 
Μην βιαστεί κάποιος να με χρεώσει στο ΚΚΕ. 
Δεν έχω ούτε είχα ποτέ σχέση.
 

Η αποδέσμευση απ' την Ε.Ε και το ευρώ είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Προϋποθέτει πολιτικοποιημένο λαό και πατριωτική κυβέρνηση.
 

Με τον λαό στους καναπέδες ή με το φραπέ στις καφετέριες δεν μπορείς ούτε αντίρρηση να φέρεις στα όσα σε προστάζουν, απλά τα υπομένεις περιμένοντας τον σωτήρα.
 

Με κυβερνήσεις που νοιάζονται, για το κομματικό συμφέρον, για την νομή της εξουσίας και του κράτους, για την καρέκλα και τον προσωπικό τους πλουτισμό τι περιμένεις; 

Αποδέσμευση; 

Μάλλον περαιτέρω υποδούλωση.