Γίνανε και εκβιαστές;


Γράφει ο Κλεισθένης.
Όλοι ασχολούνται και καλά κάνουν με τις εκλογές. Άκουσα πως συνελήφθη blogger για εκβιασμό υποψήφιου δημάρχου. Φτάσαμε και ως εκεί;
Επειδή κρατάω πάντα μικρό καλάθι και επειδή δεν μπορώ αντικειμενικά να επιβεβαιώσω την είδηση αρκούμαι στο να προειδοποιήσω.
Η μεγάλη επισκεψιμότητα στα δημοσιογραφικά σάιτς και στα κομματικοποιημένα μπλογκς λειτουργεί σαν μαγνήτης για κάποιους να “πλουτίσουν” εκμεταλλευόμενοι την αφέλεια όσων τους παρακολουθούν καθημερινά. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και την “ανωνυμία” εκβιάζει κάποιον άλλο. Φταίει ο εκβιαστής; OXI μόνον, φταίνε και οι χιλιάδες παρακολουθητές που διαβάζουν και αποδέχονται άκριτα κάθε μορφή προπαγάνδας που κυκλοφορεί στα λεγόμενα μεγάλα μπλογκς και σάιτς.
Έρχονται στο μέιλ μου καθημερινά πολλά μηνύματα που αφορούν καταγγελίες, προπαγανδιστικό υλικό, προσκλήσεις και διάφορα άλλα περίεργα. Ουδέποτε δημοσίευσα κάτι παρόμοιο. Οι δημοσιεύσεις μου αφορούν θέσεις απόψεις και προτάσεις που δεν περιέχουν κομματική προπαγάνδα. Θα πει κάποιος, γιαυτό το μπλογκ σου δεν έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Καλύτερα, θα απαντήσω, λίγοι, σκεπτόμενοι και καλοί μου αρκούν.
Όλοι οι στο περιθώριο πρώην καλοπληρωμένοι “δημοσιογράφοι”, γνωστοί για τα όσα προπαγάνδιζαν έχουν και από ένα σάιτ. Τι περιμένει κάποιος διαβάζοντάς τα; Αντικειμενική πληροφόρηση; Πλανάται πλάνην οικτράν.
Το κακό όμως έφτασε και στα μπλογκς. Τα χρησιμοποιούν ακόμη και τα κανάλια σαν έγκυρη πηγή πληροφόρησης των δελτίων ειδήσεων. Μπορεί ένας μπλόγκερ κομματικό σκυλί να ενημερώσει τους αναγνώστες του; Μπορεί ένας δημοσιοκάφρος που δεν έχει θέση σε κάποιο απ' τα μεγάλα κανάλια να ενημερώσει τους αναγνώστες του; ΠΟΤΕ, γιατί αμφότεροι εξυπηρετούν συμφέροντα, κομματικά ή άλλα.
Μία, αν μου επιτρέπετε συμβουλή, αγνοήστε τα μεγάλα μπλογκς και σάιτς, το ότι έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα δεν τους δίνει τα εχέγγυα και για ανεξάρτητη και αντικειμενική πληροφόρηση.


Όσον αφορά τις εκλογές.
Σήμερα ψηφίζουμε χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, οι Κασσάνδρες που διαλαλούν ότι αν βγει ό ένας ή ο άλλος θα γίνει η συντέλεια του κόσμου, εξυπηρετούν τα στενά κομματικά τους συμφέροντα. Στην πολιτική και στην δημοκρατία κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Πιστεύω πως οφείλουμε όλοι να ψηφίσουμε έχοντας στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας ότι οι εκλογές από μόνες τους δεν πρόκειται να λύσουν κανένα πρόβλημα. Η συνεχής ενασχόληση με τα κοινά, το “άνοιγμα” του μυαλού, η κριτική σκέψη και ο καθημερινός αγώνας μπορούν να δώσουν λύση σε ότι μας πικραίνει, σε ότι μας καταπιέζει, σε ότι μας αφαιρεί το δικαίωμα να ζήσουμε ελεύθεροι και ήρεμοι.
Καλό βόλι” λοιπόν.