KKE: "Κροκοδείλια τα δάκρυα των ηγετών της ΕΕ"




"Πρόκληση" για τα εκατομμύρια των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων χαρακτήρισε το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του "τα κροκοδείλια δάκρυα των ηγετών της ΕΕ", σχολιάζοντας τη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας για την ανεργία των νέων.


Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα προγράμματα της ΕΕ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά «ανοίγουν νέους επικίνδυνους δρόμους για το παραπέρα τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», δίνοντας ταυτόχρονα «τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες να απολύουν εργαζομένους με σχετικά καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και να τους αντικαθιστούν με άλλους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και δικαιώματα, με μισθούς πείνας και άθλιες εργασιακές σχέσεις».

Το ΚΚΕ τονίζει πως τα προγράμματα μαθητείας καταδικάζουν τους νέους εργαζόμενους σε μόνιμη εργασιακή ανασφάλεια και μετανάστευση, ενώ υπηρετούν τους στόχους της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
«Γι' αυτό προσφέρουν επίσης ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω επιδοτήσεων και απαλλαγών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές» προσθέτει το ΚΚΕ.
«Η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις τους προσπαθούν με διάφορα μέτρα να ανακυκλώνουν την ανεργία και τη φτώχεια, γιατί φοβούνται το ενδεχόμενο η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων να οδηγήσει σε συνειδητοποίηση των αιτιών της κρίσης, σε δυνάμωμα της ταξικής πάλης που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική και την εξουσία τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.
Το ΚΚΕ σημειώνει επίσης ότι η όποια καπιταλιστική ανάκαμψη θα στηριχθεί στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων, και προσθέτει ότι οι συζητήσεις εντός της ΕΕ για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής δεν συνιστούν «φιλολαϊκή στροφή», καθώς «οι όποιες αλλαγές στο σημερινό μείγμα διαχείρισης αφορούν το πώς θα υπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων και δε θα ανακόψουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.
«Άλλωστε -υπογραμμίζει- τόσο οι εκθέσεις της ΕΕ, όσο και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να επιταχυνθούν».
«Ο ελληνικός λαός έχει σήμερα στα χέρια του περισσότερες αποδείξεις ότι τα προβλήματά του δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της οικονομίας του κεφαλαίου και της ΕΕ. Μόνη φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο και τη δική του διακυβέρνηση-εξουσία. Μόνο αυτή η πρόταση μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, τη σταθερή δουλειά με πραγματικά δικαιώματα για όλους» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Πηγή: