Πρωτοφανές: Ο Προβόπουλος αρνήθηκε να ενημερώσει για τα δάνεια των κομμάτων


Στο απυρόβλητο κρατά για μία ακόμη φορά τα κόμματα και τις δανειοδοτήσεις τους από τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο… κρυψίνους διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, επιβεβαιώνοντας εν αγνοία του το αναλυτικό ρεπορτάζ του νέου τεύχους του HOT DOC για τις σκανδαλώδεις δανειοδοτήσεις πτωχευμένων κομμάτων. Ο ισχυρός άνδρας της ΤτΕ και πρώην αντιπρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς με πρόσχημα τις διατάξεις του υπηρεσιακού και επαγγελματικού απορρήτου αρνήθηκε να παρέχει τα στοιχεία που ζήτησε με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, αναφορικά με όλα τα στοιχεία για τα δάνεια των κομμάτων από το 1996 μέχρι και σήμερα, καθώς και τις τράπεζες που τα χορήγησαν.
«Οι όροι χορήγησης δανείων και παροχής εγγυήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα δεν καθορίζονται διοικητικά με αποφάσεις της ΤτΕ αλλά ελεύθερα με τραπεζικά κριτήρια, στο πλαίσιο της Συνθήκης της ΕΕ» αναφέρει το έγγραφο της Τράπεζας που διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Παράλληλα η ΤτΕ επισημαίνει ότι «η διαχείριση των κινδύνων και ο εσωτερικός έλεγχος για τέτοιες περιπτώσεις είναι καθορισμένος από τα αρμόδια διοικητικά όργανα που ελέγχουν την επάρκεια και την τήρηση των διαδικασιών αυτών και κάθε τρία χρόνια αξιολογεί την πορεία τους λαμβάνοντας τα αναγκαία διορθωτικά ή κυρωτικά μέτρα όπου απαιτείται».
Αυτό που παρέλειψε να σχολιάσει ο κατά τα άλλα λαλίστατος μέσω ανακοινώσεων και διαρροών κ. Προβόπουλος, είναι ότι τα κόμματα αποτελούν θεσμικά όργανα του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα οποία τελούν εκ του Συντάγματος σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν μπορούν να λειτουργούν μέσα σε ένα καθεστώς αδιαφάνειας και «μυστικισμού». Επίσης, όπως αποκαλύπτεται στο εύχος του HOT DOC που κυκλοφορεί στα περίπτερα, τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά που έχουν διοχετευθεί στα κόμματα προέρχονται από τις ΑΤΕ και Πειραιώς. Η πρώτη μάλιστα τόσα χρόνια λειτουργούσε σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβερνώσας παράταξης με συνεχείς εναλλαγές στη διοίκησή της και με βασικό κριτήριο την… κομματική ταυτότητα. Η δε τράπεζα Πειραιώς, η οποία μέσα από τους λεπτούς χειρισμούς κυβέρνησης και ΤτΕ, έφτασε από το ναδίρ να γίνεται ο «υγιής» τραπεζικός όμιλος της χώρας, αφού πρώτα της χαρίστηκε η ΑΤΕ με περιουσία δισ. ευρώ έναντι πινακίου φακής…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επεσήμανε ότι «η σύναψη δανείων, μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συναλλασσομένων με αυτά μερών, διακρίνεται από εξ΄ ολοκλήρου ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια εντός της ελεύθερης αγοράς, καθώς και από σχηματισμό σχετικών προβλέψεων εκ μέρους των πρώτων, για κάλυψη πιστωτικών κινδύνων».
Η απάντηση του κ. Στουρνάρα ενέχει τουλάχιστον απύθμενο θράσος, καθώς επικαλούμενος τα «ιδιωτικοοικονοιμκά κριτήρια της ελεύθερης αγοράς» ο υπουργός Οικονομικών ξεχνά ότι στις ελεύθερες αγορές όποιος πτωχεύει δεν διασώζεται με τα χρήματα των πολιτών που ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων το μεσημεριανό τους, αλλά ακόμα και αν γίνεται αυτό στη συνέχεια υποχρεώνονται να λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες και όχι με την πλήρη ασυδοσία που χαρακτηρίζεται η μακροχρόνια επίπλαστη ευημερία τους. Εφόσον λοιπόν οι τράπεζες πήραν το ρίσκο να δεχθούν ως υποθήκη τις κρατικές επιχορηγήσεις του ΠΑΣΟΚ του 40% μέχρι το 2017, είναι λογικό να βρουν μόνες τους πώς θα καλύψουν τις επισφάλειες από την τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων λόγω της ποσοστιαίας μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε ΚΟΔΗΣΟ…
Τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την αμνηστία διοικητικών συμβουλίων τραπεζών για δάνεια που χορήγησαν σε ΝΠΔΔ ή Ιδιωτικού Τομέα του Δημοσίου.

Πηγή: