Ένας στους οκτώ εφήβους στην Ευρώπη τζογάρει στο διαδίκτυο...

Ένας στους οχτώ εφήβους στην Ευρώπη ασχολείται με τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα του οργανισμού «Espad». Στην έρευνα που συμμετείχαν 96.000 μαθητές από 35 διαφορετικές χώρες, αποδείχθηκε ότι οι κλασικοί κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ παρουσιάζουν ύφεση, όμως νέα απειλή φαίνεται να αποτελεί η πολύωρη παραμονή τους στο διαδίκτυο. 
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι Ευρωπαίοι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσο όρο 5.8 μέρες την εβδομάδα, με τα κορίτσια να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερο από ότι τα αγόρια. Τα αγόρια από την άλλη αφιερώνουν περισσότερο χρόνο παίζοντας παιχνίδια.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 23% των αγοριών από τις χώρες που συμμετείχαν, ασχολούνται με διαδικτυακό τζόγο, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία των περισσότερων χωρών απαγορεύει τη συμμετοχή ανηλίκων σε ανάλογα παιχνίδια.
Ένας στους πέντε (23%) παίζει τυχερά παιχνίδια τακτικά, δηλαδή τουλάχιστον 4 φορές την εβδομάδα, ενώ ένας στους οχτώ (12%) παραδέχεται ότι παίζει συχνά, δηλαδή περισσότερο από 2 με 4 φορές σε ένα μήνα.
Το ποσοστό των κοριτσιών που ασχολούνται με διαδικτυακό τζόγο ανέρχεται στο 5% συνολικά, με τη Δανία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συμμετοχή (28%).
Η έρευνα της «Espad» δείχνει επίσης ότι η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σταθερή, με το 18% των ερωτηθέντων να έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Από την άλλη, μείωση παρουσιάζει το κάπνισμα, με ποσοστό 54% να μην έχει καπνίσει ποτέ και η περιστασιακή χρήση αλκοόλ, με ποσοστό 46%. Ωστόσο η βαριά χρήση αλκοόλ στους εφήβους φαίνεται να παραμένει σε σταθερά επίπεδα.
Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που συγκεντρώνεται στη χρήση του διαδικτύου και υπενθυμίζει ότι η εκτεταμένη χρήση του, τα online παιχνίδια και ο τζόγος μπορούν να έχουν εξίσου εθιστικές επιδράσεις με τις ναρκωτικές ουσίες. Μάλιστα υποδεικνύει ότι ενδεχομένως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της χρήσης ναρκωτικών, παράνομων ή και νόμιμων, με την ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο.


efsyn