Απαντήσεις στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται για την ακρίβεια;» έδωσαν Έλληνες παραγωγοί σε εκδήλωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Infofest της ΓΣΕΕ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος, επισήμανε ότι τα προϊόντα φεύγουν από την πρωτογενή παραγωγή σε χαμηλές τιμές και καταλήγουν στα ράφια των καταστημάτων με υπερτριπλάσιο κόστος. Όπως είπε, η κερδοσκοπία και η έλλειψη ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν πλήττουν μόνο τους καταναλωτές, αλλά οδηγούν και τους παραγωγούς σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ο γραμματέας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων, Μάνος Θωμάς, πρόσθεσε ότι τα προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή με υπερβολικές αυξήσεις τιμών —από 200% έως 250%— που δεν δικαιολογούνται. «Κάτι συμβαίνει στη διαδρομή από το χωράφι στο ράφι», είπε, σημειώνοντας ότι οι παραγωγοί πωλούν σε τιμές οριακής βιωσιμότητας, ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν πολλαπλάσια χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε δίκαιο εισόδημα για τους αγρότες.

Η πρόταση για ιχνηλασιμότητα

Οι παραγωγοί πρότειναν τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ιχνηλασιμότητας, ώστε να παρακολουθείται διαφανώς η πορεία των προϊόντων σε όλα τα στάδια —από την παραγωγή μέχρι το ράφι— και να αποκαλύπτεται ποιος αισχροκερδεί.

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα φασόλια Καστοριάς και Φλώρινας, τα οποία πωλούνται από τον παραγωγό προς 5 ευρώ το κιλό και φτάνουν στα ράφια από 13 έως 15 ευρώ. Αυτό, είπε, αναγκάζει τους καταναλωτές να επιλέγουν φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία πολλές φορές «ελληνοποιούνται» παρανόμως, εξαπατώντας τον καταναλωτή και πλήττοντας τον εγχώριο παραγωγό.

«Η ακρίβεια είναι πολιτική επιλογή»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΚΕ, η ακρίβεια δεν αποτελεί «φυσικό φαινόμενο», αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, που μπορούν να αλλάξουν μόνο με έλεγχο, δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Ο Δημήτρης Μόσχος στάθηκε στο παράδειγμα του μοσχαρίσιου κρέατος, οι τιμές του οποίου «ανεβοκατεβαίνουν σαν μετοχές». Όπως είπε, ενώ οι κτηνοτρόφοι πωλούν στα 8,5 ευρώ το κιλό, το προϊόν φτάνει στα σούπερ μάρκετ σχεδόν στα 19 ευρώ. Εξήγησε ότι τα μικρά κρεοπωλεία, αν και συχνά ακριβότερα, είναι αυτά που στηρίζουν την εγχώρια παραγωγή, απορροφώντας το 88% της.

Παράλληλα, κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εφαρμόζει το πρόγραμμα «Άρτεμις 2» που θα εξασφάλιζε ηλεκτρονική παρακολούθηση των προϊόντων. Ο ίδιος ζήτησε την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κρατά υψηλές τιμές για να αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και έπειτα «επιστρέφει» τα χρήματα με τη μορφή επιδομάτων.

«Η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη»

Ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ επεσήμανε ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από το εξωτερικό, σε αντίθεση με φαινόμενα όπως η επιδημία ευλογιάς των αιγοπροβάτων, που προήλθε από τα βόρεια σύνορα και στοίχισε στον κτηνοτροφικό τομέα πάνω από μισό δισ. ευρώ. Ελλιπείς έλεγχοι στα τελωνεία και καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των νοσημάτων έχουν, όπως είπε, οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια ζωικού κεφαλαίου και νέες αυξήσεις στις τιμές του κρέατος.

Διαφθορά και ολιγοπώλια

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον Ραυτόπουλο να κάνει λόγο για «αφανισμό του πρωτογενούς τομέα». Παράλληλα, ανέφερε φαινόμενα «shrinkflation», όπου μειώνονται οι ποσότητες των προϊόντων αλλά αυξάνονται οι τιμές. «Ζούμε σε μια χώρα καρτέλ και ολιγοπωλίων», υπογράμμισε.

Τέλος, η ΕΕΚΕ χαιρέτισε τη δημιουργία της νέας Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Καταναλωτή και Εποπτείας Αγοράς, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν και οι οργανώσεις παραγωγών και καταναλωτών, «αλλιώς θα πρόκειται απλώς για μια ταμπέλα».